Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa
- Exposicions
- Plec de cultura
- abr. 25
- 6 mins

La Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures malda per aconseguir una doble missió: preservar el llegat i la memòria de Brossa i, alhora, consolidar-se com a casa de la creació contemporània. Amb l’objectiu de reforçar la primera missió, neix Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa, una exposició comissariada per la historiadora de l’art Anna Llopis, que ha esbossat una lectura personal del poeta, amb un punt de partida, però no d’arribada, basant-se en les paraules de Brossa: “Ens interessa més allò que està per fer”.
La Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures és un lloc singular que, per coherència amb l’imaginari brossià, està entregat a l’avantguarda i a la transgressió. Per aquest motiu, es defineix com a “casa de la creació contemporània dedicada a l’experimentació i a l’estudi de nous llenguatges expressius”.
Amb una direcció atrevida, aquest centre té una presència constant i sòlida de la transformació i el moviment. I això no és menor: obre camins que no se sap on portaran —alguns, a llocs fèrtils, d’altres, a culs de sac—, però no s’arrepapa en les fórmules convencionals i segures. Sense anar més lluny, i per encetar aquest 2025, al cicle “Exorcismes. Patrimoni i performativitat” vam poder veure com Joan Brossa, ressuscitat, es passejava com un espectador més per la seva fundació. I és que si Brossa va ser un poeta lliure, la fundació que el vetlla —i, si cal, el ressuscita— ha de moure’s, definir-se i programar amb la mateixa llibertat.

Amb aquesta missió de fer honor (sense adorar-lo) a qui dona nom a la institució i, alhora, ser un espai obert a noves mirades, neix l’exposició Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa, comissariada per Anna Llopis, que pretén reforçar la primera voluntat: preservar el llegat i la memòria de Brossa. Va dirigida al públic que coneix a bastament l’obra de l’artista, però també a qui vulgui descobrir-lo, en una mostra iniciàtica que situï l’autor en el context polític i social del seu país, dels seus contemporanis, de les seves influències. Llopis proposa un itinerari de dotze parades que es corresponen amb dotze conceptes definitoris de l’obra de Brossa: poesia, somni, fascinació, vigília, ombra, consciència, llibertat, revolta, essència, foc, silenci i teatre.
De l’altura dels ulls a la de les sabates
Així doncs, l’espectador transita del somni a la vigília i de la revolta al silenci amb rapidesa: les parades són curtes i se succeeixen a gran velocitat. No obstant això, de seguida ens adonem que aquesta successió ràpida d’àmbits amaga una trampa que ens farà fer fins a tres voltes a l’exposició si volem llegir-la completament (per això, la ruta és circular i no cronològica).
A l’altura dels ulls de l’espectador, a la zona còmoda, s’hi han disposat els llibres d’artista, les revistes, els poemaris, la documentació audiovisual i un gran nombre de materials que configuren la tesi central de l’exposició. Quan el visitant aixeca la vista cap amunt per agafar una mica d’aire, el poeta se li fa present a les parts incòmodament altes de les parets a través de fragments breus dels seus textos. Quan, amb la voluntat de digerir la nova informació, abaixa la mirada cap a terra, es troba amb un nou i imprevist nivell expositiu: a l’altura de les sabates —fent al·lusió a la cita de Brossa “Ara ja no vull altre pedestal que les sabates”— s’hi disposen els coneguts poemes visuals que l’assalten de nou i li disparen als talons. Brossa es dirigeix al nostre intel·lecte, a allò més alt i profund, amb les seves paraules, però també sacseja els nostres fonaments, el que ens sustenta, el que ens lliga a terra.

Quan prenem consciència de la magnitud creativa de Brossa i ens adonem que aquesta exposició només és un petitíssim tast, descobrim que encara no ens ho hem acabat tot: trufant els diversos àmbits, i amagats rere d’uns auriculars, hi reciten quatre rapsodes. Blanca Llum Vidal, Raquel Pena, Oriol Sauleda i David Caño són les veus d’Em va fer Joan Brossa, Fogall de sonets, El saltamartí i Sumari astral: les paraules del poeta d’un temps passat mastegades pels poetes que li agafen el relleu.
És una exposició que preserva el llegat i la memòria de Brossa, però que ho fa de manera transgressora. Alhora, ofereix una visió global del poeta, amb èmfasi en les seves fermes conviccions; recull tants nivells de lectura com públics possibles, perquè tant els qui coneixen Brossa com els qui el descobreixin per primera vegada puguin sortir-ne nodrits. Alguns no es despentinaran i en tindran prou passejant la mirada per la zona còmoda, la de l’altura dels ulls, però els més intrèpids acceptaran el joc de desafiar els muntatges més convencionals i buscaran les paraules de Brossa que criden allà dalt i s’inclinaran davant de les escultures que reposen allà baix, ignorant les normatives que garanteixen una visió òptima de les obres. Òptima per a qui? Per als amants de Brossa, segurament que no.
Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa
Fins al 20 de juliol del 2025. Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliure
Exposició comissariada per Anna Llopis i coordinada per Laura Parrilla. S’hi exposen una seixantena d’obres provinents de la Fundació Joan Brossa, del MACBA i d’altres institucions, galeries d’art i col·leccionistes particulars.
El butlletí
Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis