Urbanisme i arquitectura per a una nova normalitat
La ciutat després de la pandèmia
- Dossier
- maig 20
- 9 mins
És en moments de crisi quan es fan més patents les mancances i els reptes del present. Per sort, també en poden sortir reforçades les prioritats i les noves oportunitats de futur. Si poguéssim aprofitar la situació actual provocada per la covid-19 per millorar la qualitat de vida, no podria resultar aquest confinament un punt d’inflexió per replantejar la nostra manera de viure la normalitat i la de les nostres ciutats?
Fa setmanes que estem confinats a casa i, deixant de banda la incertesa i la preocupació generada per aquesta situació, que és una realitat innegable i aclaparadora, comencem a percebre alguns canvis en clau positiva, com els primers rajos de sol després d’una tempesta. Com sempre, els problemes ens poden fer aprendre i créixer. Necessitem fer-ho, a escala individual i global, i la crisi del coronavirus és una gran oportunitat en aquest sentit. I si poguéssim interpretar tot el que ha passat per tal de millorar la nostra qualitat de vida? I si ho aprofitéssim com un punt d’inflexió per replantejar la nostra manera de viure i les nostres ciutats?
En aturar-nos durant una fracció de temps, descobrim nous escenaris. Desaccelerem la roda productiva que mai para, baixem el ritme constant d’activitat, d’anar d’un lloc a l’altre, i sembla com si agaféssim aire. També ho fan les ciutats i la natura. La contaminació s’està desplomant fins a uns mínims sense precedents a tota Europa, i a Barcelona s’ha assolit un rècord històric. Per primer cop en vint anys gaudim del nostre dret de respirar un aire net a la ciutat i complim amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) quant als límits de partícules en suspensió a l’aire. Uns límits que fins ara se superaven de manera sistemàtica i provocaven més de 10.000 morts prematures anuals al territori espanyol. També per primer cop gaudim del silenci, un fet més que rellevant si tenim en compte que els efectes de la contaminació acústica sobre la nostra salut són gairebé tan severs com els de l’atmosfèrica.
Si bé el període d’aturada pot haver reduït les emissions de gasos d’efecte hivernacle de manera temporal, la crisi mediambiental seguirà sent durant dècades una qüestió clau per a la salut i la supervivència de l’espècie. L’emergència climàtica, segons l’Organització de les Nacions Unides (ONU), es presenta com una amenaça més greu que el coronavirus. António Guterres, secretari general de l’ONU, remarcava el passat mes de març que la inquietud per la crisi actual no ha de reduir l’esforç mundial en la lluita contra la crisi climàtica, ni tampoc hem de sobreestimar la davallada d’emissions actual com una solució: “No combatrem el canvi climàtic amb un virus”.
El moment de l’urbanisme resilient i regeneratiu
Les ciutats generen el 70% de les emissions de CO2, mentre que el sector de la construcció és responsable del 40% dels gasos d’efecte hivernacle, així com del 30% del consum de matèries primeres i del 30% de la generació de residus. Dades com aquestes subratllen la necessitat imminent de situar l’impacte mediambiental al centre de l’urbanisme, l’arquitectura i el disseny. Una mirada que té molt present Miriam García, doctora arquitecta experta en urbanisme i canvi climàtic: “Hauríem de parlar de tres crisis que estan profundament interrelacionades: la crisi climàtica, la crisi de biodiversitat i la crisi de la salut. Les tres haurien de ser catalitzadores de canvis tant en el planejament urbà com en l’edificació”.
Els problemes ambientals de les ciutats no només afecten el sistema urbà mateix. També incideixen en moltes altres regions del planeta, aquelles d’on s’extreuen els recursos i també on arriben els efectes de les emissions i els residus generats. “Habitem ciutats que són sistemes socioecològics que estan indissolublement integrats en entorns més amplis. Formem part de la trama de la vida”.
Disminuir els desplaçaments i avançar cap a sistemes de mobilitat sostenible, crear una infraestructura ecològica, apostar per l’economia circular o repensar el model urbà per tal de mitigar i adaptar-nos als efectes del canvi climàtic, com ara la pujada del nivell del mar o l’increment de les temperatures, són algunes de les mesures de futur que ens caldria plantejar-nos i aplicar ja al nostre present. Ara més que mai.
I és que el moment en què ens trobem requereix un nou urbanisme resilient i regeneratiu. Com diu Miriam García, la resiliència es basa en l’adaptabilitat, en la capacitat de generar nous modes d’autoorganització davant les pertorbacions. Una ciutat resilient és aquella capaç de gestionar canvis i renovar els seus models ecològics, econòmics i socials.
García apunta que són molts els científics que alertaven dels efectes sobre la salut que provoquen la pèrdua de biodiversitat dels ecosistemes i el vincle amb la propagació de pandèmies. I afegeix: “Desitjo profundament que la situació de frenada i l’aprenentatge de l’origen de la pandèmia (no només de les seves conseqüències) ens ajudin a treballar per a impulsar models de ciutat més justos, saludables i sostenibles”.
Hem començat a veure que podríem viure d’una altra manera, tot reduint el nostre impacte i posant la vida i la salut al capdavant.
La creació d’una nova normalitat
Frenar, reduir i recordar que som éssers interdependents i ecodependents és justament el que el planeta mateix, els científics i els ecologistes portaven dècades reclamant i que no havíem sigut capaços d’abordar per nosaltres mateixos. Però de poc servirà tot això si en acabar el confinament tornem a la “normalitat”. I escric normalitat entre cometes perquè cada cop queda menys clar què és normal o què ho hauria de ser.
Naomi Klein, periodista i autora de llibres com Esto lo cambia todo. El capitalismo contra el clima (Paidós, 2015), durant una xerrada virtual recent declarava el següent: “La gent parla de quan es tornarà a la normalitat, però hem de recordar que la normalitat era la crisi. Allò que és normal és mortal. És a causa d’aquesta crisi ecològica que s’està sacrificant l’habitabilitat del planeta”.
Hem començat a veure que podríem viure d’una altra manera, tot reduint el nostre impacte i posant la vida i la salut al capdavant. Tindria sentit fer un pas enrere i actuar com si no hagués passat res? O, com reclama Klein, és el moment d’exigir una resposta basada en els principis d’una economia i un urbanisme regeneratius, basats en les cures i la reparació?
Si ens parem a pensar, ens adonem que no trobem a faltar el trànsit d’hora punta ni haver de córrer de bon matí. Ni el soroll dels milers de vehicles que atapeeixen les carreteres i colonitzen els carrers cada dia. Ni respirar fum. Ni participar d’un consumisme imposat. Ni els espais grisos i mancats de verd que sovint pinten els paisatges urbans.
Sent honestos, no enyorem les nostres ciutats tal com eren fins ara. Perquè els teixits urbans han estat principalment dissenyats per a la producció, no per a la vida. I el que ara ens falta, el que més necessitaríem, és precisament la vida sana i en societat. El conjunt d’interrelacions humanes que neixen a l’espai públic d’escala humana. La dimensió social i cultural i, amb ella, el sentiment de pertinença. La connexió amb la naturalesa i l’accés a espais inclusius, agradables i saludables.
De la mateixa manera que tenim dret a un lloc on viure, necessitem edificis que garanteixin l’accés a l’exterior, la ventilació i la llum natural.
Arquitectura més enllà de l’estàndard
En temps de confinament, la separació entre espai públic i espai privat pesa. Ara que no podem gaudir de llocs oberts o col·lectius, entesos com una extensió complementària a la nostra unitat d’habitatge, encara valorem més allò compartit. Si perdem l’espai públic i comunitari, ens adonem que l’espai privat no ho és tot. Mai ho ha estat.
Alhora, estar tancats a casa ens fa pensar què canviaríem dels llocs on vivim i ens veiem legitimats a reclamar millores. De la mateixa manera que tenim dret a un lloc on viure, necessitem edificis que garanteixin l’accés a l’exterior, la ventilació i la llum natural. El dret al cel, a l’aire i al sol des de l’arquitectura. Per qüestions climàtiques i de salubritat, però també de benestar. No és d’estranyar que aquests dies hàgim recuperat els terrats oblidats o els nostres balcons, si és que en tenim.
Al llarg dels anys, el sector immobiliari ha prioritzat els números en detriment de la qualitat espacial. L’objectiu era encaixar metres quadrats habitables per tal d’obtenir el màxim benefici econòmic. Entenent els pisos com a valor de venda i canvi, la majoria de promocions han ofert tipologies arquitectòniques i distribucions interiors estàndard, ja obsoletes, que no responen al conjunt de realitats de la societat, a les nostres necessitats diverses i variables en el temps.
Els edificis de pisos dormitori, que històricament han contribuït a fer invisibles les tasques de cura i criança a través de la jerarquia d’espais, ara hauran d’ajustar-se als nous usos. No només hi descansem, també hi vivim, mengem, eduquem, juguem i treballem. Els usuaris estan reinterpretant les estances, fent-les seves i utilitzant-les fora del preestablert. Entendre aquests canvis, ja sigui per a la creació de nous habitatges o per a l’adaptació del que ja està construït, serà un dels reptes a assolir des de l’arquitectura, per tal de donar resposta als requeriments contemporanis i a l’experiència del confinament.
Això que estem vivint ens canviarà. Marcarà un abans i un després en l’urbanisme i l’arquitectura de les nostres ciutats.
L’arquitectura quotidiana haurà de ser redefinida, tot apostant per la flexibilitat, oferint espais per a la vida i per al treball productiu, incorporant el verd i fomentant la salut i la convivència. Potser els arquitectes hauran de dissenyar menys. O, més ben dit, redissenyar què entenem per habitatge per tal d’oferir espais de qualitat oberts a la llibertat dels usuaris i que els puguin completar i codissenyar a la seva mida. Criteris que ja avançaven alguns models alternatius, com les cooperatives d’habitatge: comunitat, solidaritat, ecologia, participació en el procés arquitectònic, personalització de la distribució interior i possibilitat d’ampliar o reduir la superfície segons les necessitats.
Sigui com sigui, això que estem vivint ens canviarà. Marcarà un abans i un després en l’urbanisme i l’arquitectura de les nostres ciutats. Tant de bo també activi el compromís ètic, social i mediambiental en totes nosaltres, i així es catalitzi una transformació massiva cap a un sistema basat en la protecció de la vida. Com un procés de catarsi que es materialitzi en una renovació i evolució cap a un futur millor. Compartit, saludable, sostenible i conscient.
I, sense tornar a la normalitat, crear-ne una de nova.
El butlletí
Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis