Un Gabriel Ferrater de Reus més realista

© Arxiu Gabriel Ferrater

Ramon Gomis va escriure, a finals dels anys vuitanta del segle passat, un llibre de referència sobre la figura de Gabriel Ferrater. I ara hi torna, amb una major perspectiva, més realista, allunyada de la “mitologia personal” creada al voltant de la figura. Una honesta revisió que destria la persona del personatge, el d’un Gabriel Ferrater líder i seductor, bastit a partir dels anys d’adolescència, que engalanava la seva pròpia biografia.

A la coberta d’El jove Gabriel Ferrater, la llegenda, de Ramon Gomis, hi ha una fotografia feta durant el curs acadèmic 1933/1934. És un retrat del Ferrater preadolescent, de quan estudiava primer de batxillerat i tenia onze anys. El va fer el seu amic Pitu Massó. Ferrater sembla prou feliç, se’l veu realment elegant. Pel somriure i per la corbata, pel posat i per la clenxa, però sobretot per un abric que ben bé sembla d’un nano que estudiés en un college anglès i que s’allunya de la moda menestral que s’esperaria d’un estudiant de l’Institut Gaudí al Reus de la Segona República.

L’estampa contrasta amb la caracterització que en fa Carlos Barral a les seves memòries, les excel·lents Años de penitencia (1975), quan rememora la coneixença dels germans Gabriel i Joan a la Universitat de Barcelona de finals dels pollosos anys quaranta. “Vestían de un modo antiguo, de antes de la guerra.” Si quan era un noi aquell abric delatava la pertinença a una classe benestant, a la grisa postguerra un condeixeble de casa bona veia la roba amb la qual vestien els germans com un signe d’una família vinguda socialment a menys.

Coberta d’El jove Gabriel Ferrater, la llegenda Coberta d’El jove Gabriel Ferrater, la llegenda

La fotografia en qüestió ja il·lustrava la primera pàgina de l’article “Gabriel Ferrater, esbós d’una biografia juvenil”, que Gomis va publicar el juny del 1977 a Serra d’Or. Aleshores feia cinc anys del suïcidi del poeta de Les dones i els dies, el periodista Ramon Barnils tenia al cap la idea d’escriure la seva biografia i, al cap de pocs mesos, Josep Miquel Servià publicava un reportatge premiat i apressat sobre la vida de Ferrater, cosit a base d’entrevistes més o menys fiables.

El contrast del llibret de Servià amb l’article de Gomis era considerable, però tots dos havien començat la seva recerca perquè estaven fascinats per un personatge que havia adquirit una dimensió gairebé mítica. Gomis, nascut a Reus el 1946, ho ha explicat. Formava part d’una colla de joves reusencs a qui els agradava la literatura, la poesia i el teatre. La seva xicota, Rosa Cabré, havia escoltat les classes sobre Carner de Ferrater a la Universitat de Barcelona i, el 1970, Lluís Pasqual l’havia entrevistat per a l’encara anomenada Revista del Centro de Lectura de Reus. Els de la colla proposaren a Ferrater que fos membre del jurat d’un dels Premis Reus de Teatre. Ho va acceptar. Gomis li va dur l’acta del jurat a Sant Cugat perquè Ferrater la signés.

Va ser la primera i l’última vegada que el va veure. Després del suïcidi, Gomis va tractar la mare de Ferrater al pis de Benet Mateu on ella, Amàlia Soler, havia viscut amb el fill gran. Quan ella també se suïcida, Gomis comença la seva recerca. Era el 1974. Ha passat mig segle. Ferrater el fascinava i la biografia del personatge només podia fonamentar-se a partir del coneixement d’una gent i d’una realitat que era la de Gomis mateix. Podia accedir a Joan Ferraté, a amics de joventut com en Pitu Massó, que li donaria aquella i altres fotografies, i, a més, estava disposat a contrastar allò que Ferrater havia explicat d’ell mateix i de la seva família (a les entrevistes i als poemes d’aparença autobiogràfica) amb els documents que pogués trobar als arxius. Amb aquesta informació va escriure un llibre de referència pel qual tots hem passat: El Gabriel Ferrater de Reus (1998). Per què Gomis ha tornat ara de nou al Ferrater d’infantesa i joventut?

Per dos motius de pes. El primer és que, passats els anys, amb més perspectiva, Gomis s’ha allunyat de la “mitologia personal” de Ferrater (l’expressió és de Marta Pessarrodona) i ha tornat a la biografia amb una mirada més realista. El descobriment més significatiu, en aquest sentit, és la descripció de la nissaga materna, sobretot de l’àvia Rosselló, pertanyent a una família d’industrials i terratinents. És una branca sense la qual no s’explica el confort burgès en el qual va créixer Ferrater, però al qual ell mai es va referir.

El Château Peyreau de Saint-Émilion, on els Ferraté-Soler van residir des de l’estiu del 1939 fins que van tornar a Catalunya" © Ramon Gomis El Château Peyreau de Saint-Émilion, on els Ferraté-Soler van residir des de l’estiu del 1939 fins que van tornar
a Catalunya © Ramon Gomis

Un relat més versemblant

De la mateixa manera, el relat que Ferrater mateix va elaborar sobre la seva peripècia durant la guerra i la posterior fugida a Bordeus, ara Gomis l’explica amb una major versemblança: el primer motiu per marxar fora d’Espanya era evitar que en Gabriel fos mobilitzat. I l’estada a França només fou possible perquè ells encara eren prou rics per poder emprendre un viatge indefinit i viure durant un període llarg fent vida de château. Aquell món va acabar quan van retornar al Reus de postguerra. Els abrics d’abans ja eren roba del món d’ahir.

El segon motiu, el més il·luminador d’aquesta honesta revisió, és la connexió que Gomis estableix entre la primerenca construcció que el Ferrater adolescent va fer de la seva imatge i la lectura d’un llibre que va fascinar tots dos germans: el clàssic Les aventures de Huckleberry Finn, de Mark Twain. A les seves pàgines va trobar la manera de formalitzar un dels trets de personalitat que més el van singularitzar: l’afany de seducció. “No crec que després oblidés que, com a la novel·la, cal dir només en essència la veritat per construir el personatge que ens convé, el que li convenia.” Ho va fer, d’entrada, per ser el líder de la colla d’amics que va conèixer a l’Institut Gaudí de Reus, on va començar a estudiar el curs 1933/1934 i es va fer una fotografia magnètica. Amb el relat de la seva vida, artificiós perquè fos magnètic com aquella imatge, elaboraria la seva pròpia llegenda per seduir. “Sempre hi ha algun detall, per subtil que sigui, que engalana la biografia”, detecta Gomis. I detectar-ho, sense afany rebentaire ni justicier, sinó amb l’afany de comprendre millor la persona rere el personatge, és el que s’ha proposat Gomis. I ho ha aconseguit.

El jove Gabriel Ferrater, la llegenda

Ramon Gomis

Empúries, 2024. 133 pàgines

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis