Les hores mortes
- Relat
- oct. 24
- 13 mins
El Papa ens preocupa. No esperàvem que ho acabés fent. Ens ho havia insinuat de tant en tant, amb segones, aquells subterfugis tan seus, però no li vam fer cas. En descàrrec nostre, diré que ningú no fa gaire cas del seu pare quan aquest s’acaba de jubilar. Menys, encara, si es passa tot el dia a casa. Els jubilats són bombes de desestabilització familiar. L’home no sabia com matar el temps i ara ens preocupa, deia.
Abans era previsible. Ell venia de treballar, maleïda fàbrica, coi de feina, estic tip d’en Sugranyes, qualsevol dia li diré qui soc, sí, sí que ho faré, i es quedava mig adormit davant la televisió fins a l’hora de sopar. Però es va acabar. Passaven les primeres setmanes sense Sugranyes ni deu hores diàries de maleïda fàbrica i el Papa s’arrossegava per casa com un mort vivent. Ja en feia, de coses, ja contribuïa, però d’esma. Ara té un projecte que ens espanta una mica.
A tots ens hauria agradat que el pare hagués començat a pescar, com la majoria de jubilats del carrer. Pescar una truita d’una lliura fa feliç a tothom menys al Papa. A més a més, hauria d’haver-se sentit orgullós quan l’avi, el pare de la Mama, tot d’una se l’havia començat a mirar amb uns altres ulls. Ara el considerava un dels seus, del club dels mata-el-temps. Això l’habilitava per donar consells de veritat, ja podia parlar de política amb propietat i, sobretot, ja podia pescar truites. Però és evident que el Papa mai no havia trobat el sentit de les paraules temps lliure, no sabia com posar-s’hi. A casa pensem que cal buscar-ne les causes en el seu passat remot.
Cremava les hores a la parròquia del poble, l’escombrava, polia els oriplates i enllustrava les sabates del rector. Això bé podria ser una afició, però més aviat era una activitat per eliminació.
Sabem per la nostra tia, la germana del Papa, que de petit no va tenir aficions destacables o dèries, de les que surten a relluir quan es fa memòria d’algú. Fora de l’escola i de casa, cremava les hores a la parròquia del poble, l’escombrava, polia els oriplates i enllustrava les sabates del rector. Això bé podria ser una afició, però més aviat era una activitat per eliminació. No corria pels carrers amb els altres nanos, no li interessaven ni les pilotes, ni les bicicletes ni les trampes d’ocells.
Creiem que tanta parròquia li va modelar definitivament el caràcter. Fet i fet, la litúrgia i el xiuxiueig capellanístic podien haver esculpit una afició real, Déu. Vist així, ara cap dels seus fills ni jo mateixa no tindríem cap problema amb ell, perquè no existiríem. El camí del Senyor, però, es va estroncar quan li va tocar guanyar-se les garrofes. Amb setze anys pelats, el primer sou el va rebre fent de sereno a la fàbrica de taps de suro, on el besavi tenia un càrrec mig important, i de l’empresa ja no se n’ha mogut fins a la jubilació. Cinquanta anys a la fàbrica passant per tots els càrrecs de baix.
La Mama va entrar a la fàbrica amb divuit anys. Diu que es va enamorar del Papa perquè el va conèixer de nit, en la penombra de la taquilla. Quan ella sortia de treballar, cap al tard, perquè netejava les instal·lacions, ell ja es trobava fent guàrdia. Cada vespre, l’equip de noies de la neteja es perdia carrers enllà. Llavors el Papa es cuidava de tancar les portes amb clau. Una nit, la Mama i una altra es van haver de quedar a fer un parell d’hores extraordinàries. Encabat, quan sortien, van veure aquell noi taciturn que, cosa estranya, s’esperava fora de la taquilla. Com que la Mama era moderna, fumava, se li va acostar per demanar-li un misto. L’altra, que no era tan moderna, es va fondre sense esperar-la, i ell, en veure venir la nostra futura i estimada Mama, es va refugiar al seu imperi de dos per un metres. La Mama, no obstant, sempre atura aquí el relat del seu enamorament del Papa. Ni els fills, ni em sembla que les poques amistats que tenen tampoc, ningú, doncs, no sap com va progressar l’idil·li fins al sí, ho vull. Un cop casats no van fer cap viatge. Ell, a banda de fer-se fer la casa, només va destinar un sobreesforç d’hores per comprar el cotxe que des d’aleshores l’ha dut i tornat de la feina: un Wick 145.
Per descomptat no ens ha faltat mai res, i li ho agraïm. El Papa no és dels que gasten en extres, però ha mirat que ho tinguéssim tot cobert. Ara com ara, ell diu que si s’ha acabat la fàbrica també s’han acabat el cotxe i tota la resta. En fi, aquest “tota la resta” està buit de continguts, perquè no hi ha cap “tota la resta” real.
Fins aquí no passa res. A casa, tothom pot fer el que vulgui mentre no perjudiqui l’altre. És tan gran, la casa, i la vida és tan cara, que encara no ens hem emancipat. La meva germana pot practicar claqué a la seva habitació i a unes hores determinades. El meu germà gran és aficionat a la boxa i als pesos i de vegades monopolitza el garatge. I jo toco el violí de tres quarts, tot a casa, però el Papa ha rebentat els límits. La Mama entén que se l’ha de deixar en pau, perquè, de fet, és l’únic que fa. Quina quantitat de coses i cosetes.
Si el Papa ens expliqués què fa i sobretot per què ho fa, per molt estranys que fossin els motius és obvi que tots miraríem de fer un esforç de comprensió. L’estimem com una mala cosa, en bloc, perquè l’home ha estat i és un gran pare. Fins i tot, si volgués, l’ajudaríem. Sigui com sigui, però, el Papa ha decidit tancar amb pany i forrellat les seves intencions i això agreuja el neguit familiar. Mira que només caldria una reunió, res, després de dinar, i amb quatre paraules, coneixent-lo, segur que tothom es trauria un gran pes de sobre. La cosa sembla, podria arribar a ser, perillosa.
Al principi diré que va ser curiós, gairebé divertit, donada la novetat. El que no enteníem és per què no havia començat al garatge, que hi ha més espai. L’oncle diu que no s’hi va posar perquè no hi ha calefacció. Tots opinem darrere seu, amb la por de ferir-lo, de trepitjar-li les intencions desconegudes. No volem, i també ho fem per la Mama, tallar-li les ales que acaba d’estrenar. Tot i així, s’agafi per on s’agafi, la seva única ocupació envaeix les nostres zones, progressivament, físiques i mentals. Ja he dit que a casa tothom fa el que vol. Per norma, hi ha hagut un respecte per l’espai vital de l’altre. El Papa, això tan bàsic, ara sembla no entendre-ho. Només per posar un exemple: la iaia Montse va trobar el calaix de la cosidora ple de bieles. Els seus cabdells i agulles de fer mitja apareixien al rebost.
No ho sé. De vegades comentem els germans que la Mama és l’única persona que no hi dona importància. Parlant clar, ella té una habilitat única per tenyir de normalitat tot el que toca. Va reciclar els tapabruts fent-ne escorredores, i va aprofitar les gomes per construir uns balancins a les cosinetes. Encara no sabem, però, què farà la Mama amb la carcassa; potser una caseta per al gos, per bé que només tinguem un gat i els dos peixos de ma germana. Ara la qüestió principal és entreveure els motius de l’operació. Volem saber quins mecanismes ocults operen al cap del Papa, l’home que desmunta el Wick 145 al menjador.
Publicacions recomanades
- I SI. Especulacions sobre llenguatge i literatura Arcàdia, 2022
- O NO. Llegir, escriure, publicarArcàdia, 2024
- Els llocs on ha dormit JonàsEmpúries, 2021
El butlletí
Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis