La ciutat solidària

Oriol Pàmies, textos / Carles Javierre Kohan, infografies

Les desigualtats econòmiques i socials no deixen de créixer tant a escala global com local. Per revertir aquesta situació, han sorgit a Barcelona un seguit d’iniciatives que aspiren a la justícia global, on individus, comunitats, identitats, generacions, ètnies i organitzacions convisquin en pau, optin als mateixos drets i tinguin les necessitats bàsiques cobertes. Per aquest objectiu treballen tant els ens públics com ciutadans enquadrats en ONG.


 

EL COMPROMÍS DE BARCELONA AMB LA JUSTÍCIA GLOBAL
DISTRIBUCIÓ DELS RECURSOS PER EIXOS ESTRATÈGICS (2023)

Alt nivell d’execució

La inversió municipal en cooperació internacional manté els últims anys un nivell alt d’execució, per sobre del 90%, i es canalitza majoritàriament a través de la convocatòria anual de subvencions per a ONG i entitats. Totes les iniciatives s’emmarquen en eixos i objectius establerts al Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global.

COOPERACIÓ DE CIUTAT A CIUTAT

Amistat amb Ucraïna

Arran de la invasió russa del febrer del 2022, Barcelona va començar a ajudar els serveis municipals de la capital ucraïnesa, Kíïv. Primer es va gestionar la donació de vehicles de bombers, generadors elèctrics i material sanitari i per al rescat de persones, i des de l’octubre següent es va establir un pont humanitari estable amb la firma d’un acord de col·laboració i amistat entre les dues ciutats.

L'estratègia municipal

Les destinacions prioritàries

El cinquè pla quadriennal de cooperació internacional canalitza els recursos de l’Ajuntament de Barcelona cap a quatre àmbits de la justícia global i cinc eixos estratègics al voltant dels quals s’estructuren els programes de cooperació, que en gran part s’executen en aliança amb altres administracions i entitats. Les zones geogràfiques prioritàries són la Mediterrània i el Pròxim Orient, l’Àfrica al sud del Sàhara, Mèxic, l’Amèrica Central i el Carib, l’Amèrica del Sud i, en general, les zones en conflicte.

EIXOS ESTRATÈGICS I PROGRAMES

Actuacions al Sud i a casa

Els tres primers eixos estratègics despleguen actuacions principalment en països del Sud, mentre que els altres dos incorporen accions locals (Barcelona, Catalunya, Estat espanyol i Unió Europea). Tots poden incloure actuacions en processos transnacionals, regionals o globals, i poden perseguir una o més dimensions de la justícia global (econòmica, social, de gènere o ambiental).

SOLIDARITAT PER PART DE LA SOCIETAT CIVIL
SOLIDARITAT PER PART DE LES UNIVERSITATS PÚBLIQUES

Treballant des de la base

El paper de les ONG de cooperació i desenvolupament és essencial per al seu coneixement del terreny, a més de les seves relacions, agilitat i experiència. En paral·lel, també hi treballen cooperatives, sindicats, universitats, centres de recerca, empreses i altres agents.

SOLIDARITAT INTERNA

Per una Barcelona inclusiva

Les polítiques públiques i el teixit social conflueixen en l’acció per la justícia social en un fòrum originat el 2005, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, del qual formen part 859 entitats que treballen en àmbits com les persones amb discapacitat, sense llar, aturades, drogodependents o immigrades, dones, famílies, etc.

PERSONES QUE HAN REBUT AJUDA DEL BANC DELS ALIMENTS DE BARCELONA
NOMBRE DE FAMÍLIES ATESES PER CÀRITAS DIOCESANA DE BARCELONA PER TIPUS D’AJUDA

La realitat del sensellarisme

A Barcelona hi ha, com a mínim, 4.838 persones sense llar, segons les últimes estimacions d’Arrels: 1.384 persones dormen al carrer, 2.803 s’allotgen als recursos públics i privats que existeixen a la ciutat i 605 més s’estan en assentaments informals, és a dir, en solars i locals en desús. I la falta d’habitatge només és una de les emergències socials que cal atendre.

IMPORT TOTAL DELS AJUTS ECONÒMICS ATORGATS PER L’INSTITUT MUNICIPAL DE SERVEIS SOCIALS (2022)
PERSONES ATESES

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis