La ciutat està despullada: la natura com a necessitat
Ciutat oberta. Els reptes del futur
- Dossier
- oct. 20
- 8 mins
Amb el confinament provocat per la pandèmia hem descobert els punts dèbils de la vida urbana tal com la coneixíem. El món rural ofereix ara la calma i el contacte amb la natura que no trobem a l’entorn urbà però, paradoxalment, la població es concentra cada cop més a les ciutats. Alguna cosa deu fallar a les idees que sostenim quan ens fan actuar en contra de les nostres necessitats i els nostres valors.
El desgavell general provocat per la pandèmia de la covid-19 ha posat davant el mirall l’escala de valors per la qual es regien els ciutadans de l’any 2020. Algunes de les creences més afermades en l’imaginari col·lectiu, com la necessitat d’acudir presencialment al lloc de treball, ja s’han revelat com infundades, mentre que altres aspectes de les nostres vides que potser no valoràvem com es mereixen s’han revelat insubstituïbles, com és el cas de la interacció en persona amb la família i els amics: les videotrucades, senzillament, no són el mateix.
Entre aquests darrers, el confinament forçós a les nostres (petites) llars de ciutat ens ha recordat que, com animals que som, a part d’aliment i refugi, seguim tenint necessitats relacionades amb l’espai. Necessitem moure’ns, tal com va demostrar l’allau de corredors ocasionals que va inundar les voreres el primer dia que es permetia la pràctica esportiva. I, sobretot, necessitem contacte amb la natura. Els espais oberts amb vegetació i vida que esquitxen els mapes de les ciutats no són guarniments o recursos fàcils d’urbanistes amb poca imaginació, sinó una font d’esbarjo que cap estímul electrònic pot substituir. No és casualitat que una de les crítiques més feroces dirigides contra la gestió d’alguns ajuntaments fos que triguessin a reobrir els parcs urbans: la gent necessitava arbres.
L’amenaça de fuga
De la necessitat de contacte amb tot allò que és verd, que sembla haver sorprès molts animals humans, en tenim proves de sobres al nostre voltant. La més evident és l’“amenaça de fuga”. En quantes converses postdesescalada hem sentit la frase “el proper confinament no m’enganxa a la ciutat”, si és que no l’hem dita nosaltres mateixos? Sense necessitat de recórrer al poble, els portals immobiliaris avisen de la pujada en la demanda de cases a la perifèria amb jardí i més metres quadrats.
També hi ha reaccions purament fisiològiques. La dermatòloga a qui vaig anar a veure la setmana passada per la meva sobtada pèrdua de cabell em va confirmar que no era l’únic: l’estrès del tancament forçós i la manca de vitamina D estan deixant calba gran part de la població. El fet de seguir necessitant els raigs directes del sol per completar els nostres cicles bioquímics ens recorda que, tot i els nostres coets espacials i les nostres apps per demanar menjar a domicili, no som tan diferents d’un gerani.
Ciutat rural
Debat de la Biennal de pensament 2020 (en català i castellà)
Les ciutats han pogut subministrar sense problemes els béns materials, però s’han revelat impotents a l’hora de cobrir les “altres” necessitats menys tangibles dels seus habitants.
En matèria econòmica també trobem senyals evidents. Mesos abans de les vacances d’estiu les empreses de lloguer d’autocaravanes tenien ja tota la flota reservada; la idea de tornar a tancar-se entre quatre parets sembla que és l’últim que ve de gust a molts estiuejants. Pel que fa al petit comerç, la meva amiga florista em va confessar amb certa culpabilitat que la pandèmia havia estat beneficiosa per al seu negoci: tan bon punt ens van deixar sortir, la gent va córrer a les botigues de plantes a buscar alguna cosa verda i viva per fer casa seva més habitable. I jo mateix ho he pogut comprovar en primera persona: el número de Salvaje —la revista sobre el camp que dirigeixo— que vam publicar durant el confinament es va exhaurir abans que cap dels anteriors, malgrat les dificultats que plantejava el confinament per aconseguir-lo. Les ganes de gastar diners van trobar un objectiu perfecte en una revista amb una flor a la portada.
Hem descobert el punt dèbil de la vida urbana tal com la coneixíem. En cap moment ha perillat el subministrament d’aliments, d’aigua o medicaments, i el virus tampoc no ha enfonsat els sostres sobre els nostres caps, tot deixant-nos a la intempèrie. La presència de riders que portaven menjar a domicili ens ha recordat que la nostra situació material estava molt allunyada de la precarietat d’una zona afectada per un conflicte bèl·lic o una catàstrofe natural. I, això no obstant, tot i tenir aquestes necessitats “bàsiques” cobertes, el confinament urbà ha estat un període d’angoixa col·lectiva que ha deixat una marca indeleble a la psique individual i comunitària les conseqüències de la qual encara desconeixem. Les ciutats, com a màquines d’eficiència econòmica que són, han pogut subministrar sense problemes els béns materials, però s’han revelat impotents a l’hora de cobrir les “altres” necessitats, menys tangibles i sovint oblidades, dels seus habitants.
La felicitat és a fora
Igual que va passar amb la producció d’aliments, fa temps que les ciutats van externalitzar el contacte amb la natura i la pausa a altres espais. En la mateixa dinàmica metropolitana està implícit que, per “baixar el ritme” o “prendre’s un respir”, els ciutadans han de marxar fora, a la platja, a la muntanya o a un poble i, després d’uns dies, tornar “amb les piles carregades” per reintegrar-se al ritme incessant de l’economia accelerada.
Però en el moment en què la mobilitat es veu restringida (com ha passat a la població general durant la pandèmia, però també com passa la resta del temps als col·lectius de menor poder adquisitiu) i els recursos de natura i calma deixen d’estar disponibles, el model urbà demostra les seves carències. En situacions com aquestes s’accentuen les diferències entre els estils de vida del medi rural i de l’urbà, i és possible que aquest contrast sigui l’origen d’aquestes “amenaces” de fuga que mencionàvem. És ben sabut que, als pobles, a més de gaudir de més autosuficiència alimentària, és molt més senzill cobrir aquestes necessitats “immaterials” de proximitat amb la natura i de ritmes menys frenètics senzillament perquè ja formen part de la seva idiosincràsia; tot i això, és allà on normalment acudir per “desconnectar”.
En aquestes fantasies de fugida al món rural, els pobles apareixen com llocs capaços de satisfer totes les necessitats a què no arriben les ciutats. Paradoxalment, i malgrat com d’esteses estan aquestes idealitzacions, el percentatge de persones que viuen a les ciutats és cada vegada més elevat. Alguna cosa deu fallar a les idees que sostenim quan ens fan actuar en contra dels nostres marcs de valors.
Si aconseguíssim incorporar al marc mental urbà la percepció rural que no existeix una frontera entre l’espai habitat per l’home i la resta, començaríem a plantejar solucions per satisfer la necessitat de natura a la ciutat mateixa.
Idees noves per a ciutats noves
Més difícil que identificar la carència és posar-hi remei. Quan parlem de replantejar el disseny i la funció de les ciutats de milions d’habitants, les escales de les mesures necessàries intimiden. Tot i això, ja comencen a aparèixer al discurs públic propostes que no són noves, però que han trobat una nova oportunitat de ser escoltades gràcies a la crisi.
Les superilles o “ciutats de quinze minuts” que ara estan sorgint al discurs públic, amb les seves apostes per una major autosuficiència, més espai pels vianants i zones verdes, o llocs de trobada social sense finalitat mercantil, poden sonar interessants als llecs en matèria urbanística com jo, però, a risc de caure en el cinisme, en el fons no pretenen replicar el mode de vida que ja es practica als pobles? Poden ser punts de partida que cal prendre en consideració, però des del meu desconeixement crec que corren el risc de ser insuficients si els canvis urbanístics no venen acompanyats d’idees anàlogues a aquelles que fan funcionar la vida diària al medi rural.
Si aconseguíssim incorporar al marc mental urbà la percepció rural que no existeix una frontera entre l’espai habitat per l’home i la resta, sinó que tot forma part d’un continu, crec que començaríem a plantejar solucions per satisfer la necessitat de natura a la ciutat mateixa, sense necessitat de desplaçar-les a altres espais i recórrer a les “escapades”. Si comencem a considerar les ciutats no només com a generadores d’economia i cultura, sinó també de benestar i de calma, potser la propera crisi sigui menys dura. I si en lloc de desplaçar-nos als pobles en busca de proximitat amb els veïns, ritmes assossegats i vinculació amb el món natural portem aquests elements a les ciutats, potser acabarem amb la falsa dicotomia de ciutat o poble, riquesa o benestar. Poblifiquem les nostres ciutats i apropem la natura per tal que no calgui triar entre la felicitat i tota la resta.
Del número
N116 - oct. 20 Índex
El butlletí
Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis