Formar part de la solució
La lluita contra el canvi climàtic és un repte colossal que requereix repensar de dalt a baix tota l’organització de la ciutat. És el metabolisme urbà sencer el que ha de canviar perquè la ciutat deixi de ser part del problema i passi a formar part de la solució.
El canvi climàtic, aquell futur que molts veien distòpic i llunyà, deixa ja sentir els seus efectes en la vida quotidiana. Els científics fa temps que ho venien advertint, però les resistències a assumir una veritat tan incòmoda han impedit prendre mesures quan encara hi érem a temps. Ara el patim cada cop més intensament en forma d’alteracions extremes del clima que ocasionen danys i patiment. I si no aturem la causa que el provoca, les emissions de gasos d’efecte hivernacle, anirà a pitjor.
Barcelona pateix l’impacte de l’escalfament global amb més intensitat pel lloc on es troba i per la seva pròpia configuració urbana. Aquesta part del mon s’escalfa més ràpidament que la resta. Si la temperatura del planeta ha pujat ja 1 °C de mitjana respecte de l’era preindustrial, a la conca del Mediterrani ho ha fet 1,5 °C. És, a més, una de les metròpolis més denses del món, amb menys espai vital i més trànsit. Aquestes condicions afavoreixen l’efecte illa de calor. Durant la primera dècada d’aquest segle, l’observatori del Raval registrava al voltant de cinc nits tòrrides a l’any, és a dir, nits en què la temperatura mínima puja per sobre dels 25 °C. L’any passat en va registrar vint-i-una.
El trànsit urbà no només desprèn calor i contribueix a l’escalfament global amb les seves emissions de CO2, sinó que és el responsable dels alts nivells de pol·lució que Barcelona pateix i que provoquen un miler de morts prematures cada any. L’emergència climàtica ens interpel·la, doncs, molt directament. S’han pres ja mesures en la bona direcció, però la lluita contra el canvi climàtic és un repte colossal que requereix que fem molt més, i més ràpid. Requereix repensar de dalt a baix tota l’organització de la ciutat, des de la mobilitat fins a la producció d’energia o la manera de consumir. És el metabolisme urbà sencer el que ha de canviar perquè la ciutat deixi de ser part del problema i passi a formar part de la solució.
El butlletí
Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis