Evitar-canviar-millorar: l'equació per a una ciutat habitable i saludable

Il·lustració © Eugènia Anglès

Al Mediterrani, una de les regions del món que s’escalfa més ràpidament, els fenòmens meteorològics extrems amenacen especialment ciutats com Barcelona. A banda d’establir-hi sistemes sòlids d’alerta precoç i de preparació davant de catàstrofes, cal adoptar una estratègia a llarg termini, que rebaixi la contaminació atmosfèrica, redueixi els efectes d’illa de calor urbana, promogui l’abandó de l’ús de l’automòbil i incrementi els espais verds.

Els darrers anys han estat els més càlids mai registrats, i el 2022 les altes temperatures van causar, només a Europa, més de 60.000 morts. Les projeccions actuals sobre el clima mundial mostren que ens dirigim cap a un escalfament de 2,7 graus centígrads; l’any 2024 ja va ser 1,5 graus més càlid, en comparació amb els nivells preindustrials.

La regió mediterrània és una de les zones que s’està escalfant més ràpidament al món; les estimacions són d’un augment de 4 graus centígrads. La sequera actual i unes onades de calor més prolongades a Catalunya, juntament amb les tràgiques inundacions que van tenir lloc fa poc a València —l’octubre del 2024, van deixar més de 200 morts i van causar danys per valor de milers de milions d’euros—, posen de manifest els greus efectes del canvi climàtic. Tot i que aquests episodis de gota freda ja s’havien produït anteriorment, aquesta vegada la gravetat es va intensificar a causa d’una temperatura al mar Mediterrani més elevada del que és habitual, la qual cosa va provocar un augment de l’evaporació, seguit de fortes precipitacions.

Com sol passar en les catàstrofes, hi ha una convergència de diversos factors: el canvi climàtic (més energia al sistema climàtic), la mala planificació urbanística (construcció en zones inadequades i excés de superfícies impermeables), una mala gestió política (negacionisme i oportunisme polític) i la manca de mecanismes eficaços d’alerta i resposta, per esmentar-ne alguns.

És evident que ara ens hem de prendre més seriosament el canvi climàtic. Hem d’establir sistemes sòlids d’alerta precoç i preparació davant de catàstrofes, crear més refugis temporals per protegir-nos de la calor extrema i implementar normes de construcció millors, entre altres mesures. Però amb això no n’hi ha prou: cal adoptar una perspectiva a més llarg termini.

Com València, Barcelona és una ciutat mediterrània amb prop d’1,6 milions d’habitants, ubicada en una àrea metropolitana d’aproximadament 3,5 milions de persones. Cada any es produeixen prop de 3.000 morts prematures a causa d’una planificació urbana i de transports deficient. Barcelona és una ciutat compacta, amb la segona densitat de població més alta d’Europa (després de París). Cada dia hi entren entre 400.000 i 500.000 cotxes, la qual cosa dona lloc a una de les densitats de trànsit més elevades del continent. Tot i que només un de cada quatre desplaçaments a la ciutat es fa amb cotxe, fa l’efecte que tothom condueix, per la gran quantitat de superfície que ocupen els vehicles, que deixen poc espai disponible per a altres usos. El sector del transport representa una proporció significativa de les emissions de CO2, i, en aquest sentit, calen reduccions urgents per assolir els objectius climàtics de l’Acord de París.

Planificació urbana per mitigar els efectes

Una revisió recent a gran escala amb estudis duts a terme en múltiples ciutats ha demostrat la clara relació que hi ha entre la planificació urbana i del transport, la qualitat ambiental, les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la salut.[1] Per tant, una planificació urbana més bona mitigaria els efectes del canvi climàtic i, alhora, milloraria la salut. Els beneficis col·laterals de l’acció pel clima estan ben reconeguts i documentats, però encara urgeix aplicar aquestes mesures.

Les ciutats compactes són el paradigma de la vida urbana sostenible, però tenen els seus inconvenients. Un estudi recent que analitza gairebé 1.000 urbs europees mostra que les ciutats compactes d’alta densitat tenen taxes de mortalitat entre un 10 i un 15% superiors, menys espais verds, pitjor qualitat de l’aire i un efecte d’illa de calor urbana més intens, però també menys emissions de gasos d’efecte hivernacle (CO2) per capita.[2] Per contra, les ciutats més verdes i menys densament poblades tenen taxes de mortalitat més baixes, nivells de contaminació atmosfèrica menors i un efecte d’illa de calor urbana reduït, però la petjada de carboni per capita en aquestes zones és més elevada.

Tanmateix, això no vol dir que les ciutats compactes siguin una mala solució, només que cal introduir mesures polítiques adequades per reduir tant la càrrega actual sobre el sistema sanitari com aquesta alta taxa de mortalitat, aprofitant al màxim els avantatges que poden oferir. Barcelona n’és un exemple: una ciutat compacta amb una taxa de mortalitat comparable a la mitjana de les ciutats compactes de l’estudi. Rebaixar els nivells de contaminació atmosfèrica; reduir el fenomen de l'escalfament urbà; abandonar l’ús de l’automòbil, i incrementar els espais verds, els carrils bici i l’activitat física faria disminuir substancialment la taxa de mortalitat.[3]

Els cotxes elèctrics es proposen sovint com la panacea. Sí que contribueixen, en part, a reduir les emissions de CO2 i la contaminació atmosfèrica, però, així i tot, no són la solució a problemes com l’ús saludable de l’espai públic, les illes de calor urbanes i la manca d’activitat física entre la població. A més, l’extracció i la producció de bateries també tenen repercussions importants sobre el medi ambient.

Així doncs, cal aplicar principis com el d’evitar-canviar-millorar (avoid-shift-improve, ASI, en anglès). Per exemple, en la mobilitat: reduir l’ús del cotxe evitant desplaçaments innecessaris, canviar l’ús del vehicle privat pel del transport públic i la mobilitat activa, i millorar l’ús eventual de l’automòbil fent servir un vehicle elèctric. A Barcelona, el trànsit motoritzat ocupa el 60% de l’espai públic (carrers, carreteres i aparcaments). Per tant, cal reduir la densitat de trànsit almenys un 50% per deixar més espai al transport actiu i públic, així com als espais verds. Per exemple, a tots els carrers els autobusos haurien de tenir carrils propis i exclusius, i hi hauria d’haver carrils bici segregats. El barri de l’Eixample hauria de ser com les zones del Born, el Raval i el Gòtic, en termes de mobilitat. Els carrils bici segregats i segurs fan que augmenti l’ús de la bicicleta, fomenten l’activitat física, redueixen la mortalitat i rebaixen les emissions de CO2.

Les ciutats han d’aplicar models urbans nous i innovadors, com la ciutat dels 15 minuts de París, la superilla de Barcelona, els barris de trànsit limitat de Londres i el barri sense cotxes de Vauban, a Friburg de Brisgòvia, per passar d’una planificació centrada en l’automòbil a una de centrada en les persones. El model original de 502 superilles de Barcelona era un pla excel·lent per reduir els problemes climàtics, mediambientals i de salut. Els corredors verds, com el que es va executar al carrer del Consell de Cent, en mostrava els beneficis potencials, però, per desgràcia, una oposició oportunista que pensava en el curt termini va aturar un pla que hauria reportat beneficis a llarg termini.[4]

En aquest sentit, la tarifació viària i les zones d’emissions (ultra)baixes són també maneres eficaces de reduir l’ús del cotxe privat, les emissions i concentracions de CO2, i la contaminació atmosfèrica, així com de millorar la salut. El transport amb zero emissions a les ciutats europees es podria aconseguir al voltant del 2030 si s’apliquessin mesures ambicioses i múltiples, juntament amb la voluntat política i el lideratge necessaris.

Com reduir els efectes de l’illa de calor

Incrementar els espais verds és una manera eficaç de reduir els efectes de l’illa de calor urbana i la contaminació atmosfèrica, contribuir a la captura de carboni, i millorar la salut física i mental de les persones. Les illes de calor urbanes són responsables del 4% de la mortalitat prematura a l’estiu, i un terç de la mortalitat prematura deguda a aquesta causa es podria evitar si s’assolís un 30% de cobertura arbòria a les ciutats europees.[5] Conceptes nous com la regla 3-30-300 espais verds són una aspiració que aportaria beneficis tant climàtics com per a la salut, però, actualment, només el 6% de les persones residents a Barcelona viuen en indrets que compleixen aquesta norma: que qualsevol ciutadà pugui veure tres arbres des de la finestra, visqui en una zona amb un 30% de cobertura arbòria i estigui a menys de 300 metres d’un espai verd ampli.

Sovint es considera que una base empírica sòlida és essencial per justificar el canvi transformador necessari, però aquest no és l’únic requisit. La manca de voluntat i compromís polítics, juntament amb uns cicles electorals relativament curts, continua sent un dels obstacles fonamentals per a l’acció climàtica. Les lluites pel poder i la influència, la resistència dels interessos creats i els grups de pressió, la reticència de (alguns) ciutadans i les exigències dels cicles electorals de curt termini dificulten l’elaboració de polítiques de transició a llarg termini i consumeixen capital polític. A banda d’això, la multiplicitat de nivells de governança complica l’assoliment d’una actuació constant, eficaç i coherent (per exemple, entre ciutat, àrea metropolitana, província, Catalunya i Espanya).

Les finances i els sistemes financers també són factors importants, sobretot en els marcs i els models econòmics actuals, en què les externalitats no solen tenir-se (del tot) en compte. Els beneficis econòmics acostumen a recaure en un grup selecte d’individus i d’empreses, mentre que la societat (o la ciutat) en suporta els costos. A més, les restriccions financeres, com ara els elevats costos inicials, les limitacions pressupostàries i l’accés limitat al finançament són obstacles importants per a les ciutats i els ciutadans. Aquells que paguen per les mesures climàtiques no sempre en recullen els beneficis econòmics.

Finalment, a moltes ciutats impera un pensament compartimentat, que genera poca interacció entre els diversos departaments, com ara la planificació urbana, la mobilitat, el medi ambient, el clima, la salut pública, l’educació i l’empresa. Això ocasiona agendes i prioritats polítiques contradictòries, així com una competència pels limitats recursos financers disponibles, en lloc de polítiques cohesionades i globals necessàries per fer front a una amenaça crítica com és el canvi climàtic. Objectius i visions comunes, tallers i cursos que reuneixin diversos departaments, pressupostos compartits i un lideratge compromès podrien ajudar a superar part d’aquesta situació.

És cert que una narrativa millor i més orientada a la salut pot contribuir a fer front a la crisi climàtica, però també necessitem una visió més integrada i holística de com haurien de ser la nostra societat i les nostres ciutats, per captar la imaginació de responsables polítics i ciutadans, i impulsar un canvi d’actitud. Per exemple, és essencial que abandonem la planificació centrada en l’automòbil i que posem èmfasi en l’augment de l’ecologització.

De cara al 2050, les societats i ciutats que hagin adoptat mesures climàtiques seran més netes, ecològiques, resilients i habitables. Els entorns urbans donaran prioritat a la sostenibilitat, juntament amb la salut i el benestar dels residents. Per contra, les societats i les ciutats que no prenguin mesures decisives per combatre el canvi climàtic d’aquí al 2050 s’enfrontaran probablement a la degradació del medi ambient, la desigualtat social, el declivi econòmic i la disminució de la qualitat de vida dels seus habitants. La bretxa entre societats i ciutats proactives i inactives serà cada cop més marcada, i la inacció comportarà conseqüències potencialment irreversibles. L’any 2050 és a tocar i, per tant, és essencial actuar amb urgència en l’acció climàtica. Deixem de buscar excuses per no actuar. Actuem ara. València ha estat tan sols un advertiment.
 

[1] Dyer, G. M. C. et al. “Exploring the nexus of urban form, transport, environment and health in large-scale urban studies: A state-of-the-art scoping review”. Environmental Research. 2024. via.bcn/s0Fl50UMqM2

[2] Iungman, T. et al. “The impact of urban configuration types on urban heat islands, air pollution, CO2 emissions, and mortality in Europe: a data science approach”. Lancet Planet Health. 2024. via.bcn/AWpM50UOvXS

[3] Nieuwenhuijsen, M. “Climate crisis, cities, and health”. The Lancet. 2024. via.bcn/BITx50UMqP5

[4] Nieuwenhuijsen, M. et al. “The Superblock model: A review of an innovative urban model for sustainability, liveability, health and well-being”. Environmental Research. 2024. via.bcn/bC7U50UOw02

[5] Iungman, T. et al. “Cooling cities through urban green infrastructure: a health impact assessment of European cities”. The Lancet. 2023. via.bcn/bpOG50UOw0y

  • Traffic-Related Air PollutionHaneen Khreis, Mark Nieuwenhuijsen, Josias Zietsman i Tara Ramani Elsevier, 2020
  • Advances in Transportation and Health. Tools, Technologies, Policies, and DevelopmentsMark Nieuwenhuijsen i Haneen Khreis Elsevier, 2020

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis