El malestar emocional dels adolescents

Il·lustració. ©Genie Espinosa

L’adolescència és una etapa de grans canvis vitals; canvis físics i hormonals que transformen el cos, però també canvis psicològics que sovint comporten turbulències emocionals difícils de gestionar. Al repte de deixar enrere la infància i endinsar-se en la vida adulta, s’hi afegeix ara la pressió d’un món en plena transformació, que ofereix enormes possibilitats, però també un alt nivell d’exigència. El contrast entre unes expectatives cada cop més altes i les creixents dificultats per assolir-les genera una tensió vital que no tots els adolescents estan en condicions d’afrontar.

Diferents estudis i enquestes alerten d’un malestar emocional en augment entre els adolescents, que es tradueix en un increment de la demanda d’atenció mèdica per quadres d’ansietat, crisis d’angoixa, autolesions i intents de suïcidi. Malgrat tenir més facilitats tecnològiques que mai per a la comunicació, les enquestes mostren una elevada taxa d’aïllament i soledat no desitjada entre els més joves; fins i tot més que entre la gent gran. Les noves tecnologies ofereixen oportunitats de relació i de participació de les quals molts adolescents gaudeixen i que aprofiten de manera constructiva. Però cal vigilar que no esdevinguin també una font de malestar psicològic, com passa quan generen addicció, dificulten les relacions personals o actuen com a cambres d’eco que amplifiquen els problemes i ofereixen falses solucions. També en el terreny afectiu-sexual s’estan produint canvis importants. S’ha de celebrar que cada cop més joves puguin viure la sexualitat d’una manera lliure, madura i sense prejudicis, però no podem ignorar la pervivència de patrons masclistes i violents que perpetuen rols de dominació i que generen patiment, especialment per a les noies.

No s’ha d’enfocar d’una manera esbiaixada ni estigmatitzar aquesta etapa de la vida: totes les generacions han hagut d’afrontar reptes. Però tampoc no podem minimitzar els senyals d’alerta sobre una realitat que crea patiment i en la qual es pot intervenir. La qüestió no és com són ara els adolescents ni quines són les seves preferències, perquè han de poder ser lliures de triar-les i de traçar el seu propi camí, sinó quina és la millor manera d’acompanyar-los perquè puguin enfortir la seva resiliència davant les adversitats i fer una transició enriquidora i saludable cap a la vida adulta.

 

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis