Barcelona, 'hub' de tecnologia digital

Plànol digital de Barcelona

Oriol Pàmies, textos Carles Javierre Kohan, infografia

Els mapes assenyalen Barcelona com a pol destacat de la nova economia, la que es desenvolupa al voltant de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). La ciutat s’ha consolidat els últims anys com a hub o concentrador digital internacional, amb una potent activitat d’innovació i emprenedoria, i amb esdeveniments de referència com el Mobile World Congress. Les claus són l’alt nivell educatiu en especialitats STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), la densitat de l’ecosistema (la xarxa de plataformes i serveis digitals entrelligats per crear valor per a empreses i consumidors) i l’alta qualitat de vida.


 

Infografia Pes del sector TIC en el PIB de Barcelona

El sector tecnològic de l’economia, en clar ascens

El valor afegit del sector de la informació i les comunicacions, que inclou les TIC, no para de créixer, de la mateixa  manera que el seu pes relatiu sobre el conjunt de l’economia local, de la qual és ja un component important.

Infografia Demanda de nous professionals digitals a Barcelona
Infografia Total de professionals digitals a Barcelona
Infografia Oferta i demanda de professionals en tecnologies consolidades

El talent digital a Barcelona

Després de la pandèmia s’ha accelerat la contractació de professionals digitals, que ja són prop de 100.000 a Barcelona. El 2021, dos de cada deu ofertes d’ocupació van ser digitals. El perfil més sol·licitat és el de desenvolupador web. En tecnologies emergents destaca la demanda d’especialistes en internet de les coses (IoT).

Infografia Estudiants matriculats i titulats en graus TIC a Catalunya
Infografia Titulats en graus TIC a Catalunya
Infografia Centre universitaris on s'ha format el talent digital

Planter de futurs professionals

L’abundància de centres i el reconegut nivell de l’ensenyament tecnològic i científic, especialment a les universitats públiques, és una de les fortaleses de Barcelona. La UPC exerceix com a líder tant en tecnologies consolidades com en emergents (les més innovadores i que no han arribat a la maduresa).

Infografia Millors ecosistemes europeus per establir una start-up
Infografia Aterratge d'empreses estrangeres a Barcelona
Infografia Evolució del nombre de start-ups a Catalunya

Atracció de talent i inversió internacional

Barcelona no sols crea talent sinó que el capta. També atrau inversors d’arreu: dels projectes aterrats el 2022 de la mà de l’Ajuntament de Barcelona, el 60% provenia de fora de la Unió Europea. El nombre de start-ups (empreses de nova creació amb grans possibilitats de creixement) s’ha disparat un 86% des del 2016. A tot Catalunya, el 86,7% de les start-ups es localitza a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Infografia Distribució de l'ocupació als sectors estratègics per sexe a Barcelona
Infografia Pes de les dones en el sector digital

La bretxa de gènere persisteix en la nova economia

Les dones representen un terç de l’ocupació al sector TIC, igual que a la indústria i molt per sota de sectors punters com la salut i les activitats creatives. Barcelona queda en més bon lloc en la comparació amb nou ciutats europees competidores. La bretxa salarial en el sector tecnològic es va reduint i ja se situa a la meitat de la mitjana al municipi.

Infografia Emprenedoria a Barcelona
Infografia Taxes d'emprenedoria

Terreny adobat per a l’emprenedoria

L’emprenedoria és clau en l’impuls de l’economia digital. I en l’índex d’activitat emprenedora o TEA (percentatge de població de 18 a 64 anys implicada en un negoci de menys de 3,5 anys de vida), Barcelona i Catalunya estan al capdavant a l’Estat i per sobre de la mitjana europea. L’Eixample n’és el districte líder.

Infografia Perfil del hub tecnològic de Barcelona
Infografia Creixement exponencial dels hubs tecnològics

Capital europea de hubs tecnològics

Barcelona concentra 96 centres de desenvolupament tecnològic globals d’empreses tan potents com HP, Nestlé, Pepsico o Bayer. El seu impacte econòmic s’eleva a 1.400 milions d’euros i donen feina a unes 15.000 persones, de les quals el 35% serien catalogables com a nòmades digitals. L’atracció d’aquests centres en un territori es considera estratègica, atès el seu impacte positiu en àmbits com la captació de talent local i internacional altament especialitzat, la dinamització de l’economia i dels prestadors de serveis locals o altres efectes intangibles, com la importació de coneixement associat a la innovació i la digitalització.

Infografia Superordinador Marenostrum 4

Supercomputació al servei de la ciència

La recerca avança més amb equipaments com el MareNostrum, un dels superordinadors més potents d’Europa. Des que es va posar en servei el 2005 (llavors era la versió 1), s’ha fet servir per executar anàlisis de dades massives en pràcticament totes les disciplines científiques, des de l’astrofísica fins a la física de materials, passant per la biomedicina, l’enginyeria i la indústria.

Infografia Posicionam,ent internacional sòlid
Infografia Principals fires i congressos

Un posicionament internacional sòlid

Des del 2017 Barcelona surt a les llistes de ciutats innovadores i referents en tecnologia. L’objectiu declarat del sector és convertir-se en un pilar econòmic de la ciutat en l’horitzó del 2030.

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis