Tres rutes per deixar-se enlluernar

El festival Llum BCN planteja tres itineraris per veure les diverses creacions i instal·lacions que en formen part.

..
31/01/2024 - 08:00 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Divendres, 2, dissabte, 3 (de 18.30 a 23.30 h) i diumenge, 4 de febrer (de 18.30 a 23 h), veureu la ciutat sota una llum nova. O, com a mínim, una part destacada de la ciutat, la que inclou el Poblenou i els entorns de plaça de les Glòries, des de Meridiana fins al parc del Centre de Poblenou. És una zona àmplia i, a la plaça de les Glòries, continuen les obres del futur parc. Quina és la millor manera de veure-ho tot? No n’hi ha una, sinó tres.

Llum BCN és un festival de referència en l’àmbit europeu que segueix una tendència que en els últims anys s’ha estès per Europa: la d’organitzar uns festivals amb la llum com a protagonista que aconsegueixen canviar radicalment l’aspecte dels edificis emblemàtics de les ciutats que els acullen. És una aposta que lliga art i tecnologia i que, a Barcelona, implica tant artistes com centres docents. Professionals i institucions relacionades amb els mons de l’art, l’arquitectura i el disseny tenen molt a veure amb la proposta. A la imatge podeu veure el cartell d’enguany, obra del dissenyador menorquí Àlex Gifreu.

Més de 200.000 persones (l’any passat en van ser 220.000), recorreran les tretze instal·lacions professionals i les disset instal·lacions creades per escoles barcelonines. Amb tanta gent concentrada en una zona de la ciutat, és essencial planificar la visita. D’aquí que Llum BCN, un festival amb direcció artística de Maria Güell i amb Juliette Bibasse com a curadora internacional convidada, proposi tres itineraris que permetran als i a les visitants veure-ho tot de la manera més còmoda i sense complicacions de transport. 

Ruta blava

Una primera ruta, la de color blau, se centra més en la zona de l’entorn del DHUB i l’avinguda de la Meridiana, a banda i banda. Pareu atenció, que la zona propera a Glòries està en obres i és complicada, però no deixeu de visitar-la perquè allà trobareu creacions de grans artistes com Jou Serra o Antoni Arola, entre altres, a més de més d’instal·lacions creades per l’alumnat de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya o l’Escola Massana. A l’altra banda de la Meridiana, al solar Tànger teniu tres escoles en un mateix espai (ESDAP Campus Deià i Campus Llotja i IED Barcelona). Als entorns del DHUB hi trobareu les propostes de United Visual Artists – UVA (que forma part d’una exposició visitable més enllà del Llum BCN 24), de Caroline Robert and Vincent Morisset (Studio AATOAA) o d’Elisa Storelli. També hi trobareu la instal·lació que ens parla de talent jove al Yamaha Light Meeting Point.

Ruta lila

Una segona proposta és iniciar la ruta per l’itinerari de color lila. Hi podreu veure unes obres que estan, majoritàriament, situades en la línia del tramvia T4 que recorre la Diagonal (Ca l’Aranyó, Pere IV, Fluvià), cosa que farà més senzill desplaçar-se des d’un punt fins a l’altre. Inclou les instal·lacions d’artistes i escoles situades entorn del MediaTIC (Jardins de Ca l’Aranyó, Museu Can Framis, Universitat Pompeu Fabra) i el parc del Centre del Poblenou. L’itinerari inclou propostes situades entre la plaça de les Glòries i la Diagonal i Bac de Roda, tant d’artistes participants (només al parc del Centre del Poblenou, ja en teniu tres, les d’Anna Ridler, Joris Strijbos & Nycki Assman i Josep Poblet; molt a prop, també hi ha la proposta de Sofía Montenegro), però també propostes de centres docents com EINA, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de La Salle o BAU, entre altres.

Ruta taronja

Un tercer itinerari, aquest de color taronja, us endinsarà en el Poblenou, seguint l’eix del carrer de Pamplona en direcció al mar i, en paral·lel, recorrent el carrer de Pujades entre Bogatell i Llacuna. Són, principalment, instal·lacions dels artistes locals del Poblenou, organitzades per l’associació Poblenou Urban District. Allà trobareu les obres d’artistes multidisciplinaris (secció OFF Llum) com Agustina Palazzo, Mario García o Beat Me Lab, entre d’altres.

Penseu que aquests itineraris han estat dissenyats per afavorir la mobilitat a la zona i que estan connectats, que trobareu dos punts d’informació durant el Llum BCN 2024 ubicats al davant de l’edifici del MediaTIC i a la plaça de Josep Antoni Coderch i que teniu a la vostra disposició una app que us farà més fàcil la visita i us oferirà tota la informació que necessiteu sobre horaris, horaris especials i tot el que cal per fer un recorregut o per fer-se un a mida.

Si voleu gaudir intensament de Llum BCN, seguiu els itineraris marcats i deixeu que la ciutat us enlluerni. Trobareu més informació al web de Llum BCN.

Més informació