Entorn, medi ambient i tecnologia, protagonistes de Llum BCN 2024

El gran festival de les arts lumíniques de Barcelona il·lumina el Poblenou i les Glòries el cap de setmana del 2 al 4 de febrer.

..
10/01/2024 - 12:30 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Una quarantena de propostes de tretze artistes nacionals i internacionals, a més d’una tria d’alumnes de les escoles d’arquitectura i disseny de la ciutat, firmen aquests dies unes creacions artístiques poc usuals i efímeres que tenen com a matèria primera la mateixa llum. Entre els assumptes dels quals ens parlen, la relació que tenim amb l’entorn, la protecció del medi ambient i els canvis que introdueixen en les nostres vides les noves tecnologies. Obriu bé els ulls que comença Llum BCN 2024.

Les instal·lacions artístiques que formen part del programa d’enguany les podreu veure principalment, com ha estat habitual en les últimes edicions, al barri del Poblenou, amb parada especial a la zona de les Glòries, on hi ha molts equipaments que ofereixen propostes interessants. El festival té direcció artística de Maria Güell Ordis i compta amb Juliette Bibasse com a curadora internacional convidada. La imatge d’enguany és obra de l’artista menorquí Àlex Gifreu. Ens proposa, al cartell que podeu veure a la imatge, un joc d’efectes lumínics a partir de contrastos cromàtics, degradats de colors i perfilats de lletres, elements amb els quals crea una representació gràfica de la llum.

Prepareu-vos a participar en un experiment col·lectiu de percepció que ens proposa mirar-nos la ciutat, però també explorar-la i habitar-la, d’una manera diferent. I també sostenible, ja que tothom està convidat a fer servir el transport públic per visitar un seguit de propostes que, en general, s’estructuren seguint el trajecte dels tramvies de la línia T4.

Pugeu doncs al tramvia i veniu a veure obres com Range in between, de Jou Serra, instal·lada a la llanterna de L’Auditori, que parla sobre binarisme i identitat de gènere; Canopée, amb la qual Antoni Arola ens proporciona una experiència sensorial completa al vestíbul del TNC; BioDivHub, de TAKK, que, al Mercat dels Encants, convida a la convivència entre flora i fauna; Patterns and Recognitions, al DHUB, on UVA us farà escoltar la música (i veure la llum!) de les esferes; o BEING GIANTS, escenes efímeres dels mateixos visitants que es veuran a la façana del DHUB i són obra de Caroline Robert & Vincent Morisset.

Del Poblenou a Mart

Veniu al Mirador de la Torre Glòries, en canvi, i trobareu l’edifici convertit, per obra i gràcia d’Elisa Storelli, autora de Mira el SOL, en el gnòmon (o agulla) d’un rellotge de sol que s’estén… sobre la superfície del planeta Mart. O millor encara, contempleu les mans gegants de Nathalie Mauphroy a Behind the walls; visiteu el parc lúdic que ha creat Gijs Coenen a Rocking Modules i que podreu veure al Museu Can Framis; veieu una mostra de l’art cinètic de Parker Heyl a Jacob’s Wall (edifici de la plaça de Gutemberg de la UPF); o exploreu formes no humanes de mesurar el temps al Parc del Centre del Poblenou amb Anna Ridler i l’obra Circadian nocturne.

Si passeu pel Parc del Poblenou, tindreu màquines voladores que produeixen so i projecten ombres sobre els vostres caps. És Parallel Strata, una proposta de Joris Strijbos & Nicky Assmann que s’afegeix a Mover el viento, la instal·lació amb la qual Sofía Montenegro fa visible a l’Hangar… allò que no es veu, i a Lux Domus, una arquitectura de llum creada per Josep Poblet que podreu veure al MUHBA Oliva Artés.

Recordeu que, al costat d’aquestes propostes, en trobareu d’altres que han estat creades per alumnes de les escoles i centres formatius barcelonins ETSAB, Escola Massana, ESDAP del Campus Deià i Campus Llotja, UPC CCCB, ESDi, Elisava, IED Barcelona, IAAC, LCI, Institut del Teatre, Etsals La Salle, BAU, UPC Master Lighting i Universitat Internacional de Catalunya.

Llum BCN és organitzat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, però té el patrocini principal de Yamaha, el patrocini oficial de la fira tecnològica ISE, el Centre Comercial Westfield Glòries i el Mirador Torre Glòries, i la col·laboració de BCN Energia. D’aquí que, a les propostes del festival, s’afegeixin quatre instal·lacions més realitzades en el marc d’aquest patrocini: a la plaça de Santiago Pey (on hi ha el Yamaha Light Meeting Point), podreu veure Electric Routes, un joc amb les altures i l’entorn de l’esplanada elevada del DHUB; al mateix DHUB podreu veure encara Espill, l’estel artificial de TAKK; al Centre Comercial Westfield Glòries veureu com Alba G. Corral reinterpreta els orígens del cinema a Zoòtrop Roig, la roda de la llum; i, finalment, a la Casa Batlló podreu veure la nova pell de l’edifici en forma d’un mapatge, Structures of Being, creat per Sofia Crespo. 

Els professionals de l’art lumínic assistiran el dissabte, 3 de febrer, a l’auditori del DHUB a la jornada Llum Pro, amb la participació de comissaris de diferents festivals lumínics europeus. I recordeu finalment que per la ciutat trobareu repartides també aquests dies una desena d’obres de la secció Off Llum del festival.

Si voleu gaudir intensament de Llum BCN 2024, agafeu el tramvia T4 i recorreu el Poblenou i les Glòries, però abans consulteu la llista de propostes d’aquesta edició al web del festival. 

Més informació