Carrés magiques de traits lumineux

2023

Artistes

Disseny Hub Barcelona. Espai B. c. Àvila, 182

Autor:
Joanie Lemercier i Vera Molnár

Carrés magiques de traits lumineux és una col·laboració entre Joanie Lemercier i Vera Molnár a partir de les composicions geomètriques que aquesta darrera va elaborar en homenatge a un dels gravats més famosos i enigmàtics d’Albrecht Dürer: Melancolia I (1514). Entre els seus nombrosos elements simbòlics, hi apareix un “quadrat màgic” (la suma horitzontal, vertical i en diagonal de la quadrícula sempre és 34). Molnár qüestiona regularment i des de la seva joventut aquest objecte misteriós amb la seva “màquina imaginària”, un mètode per generar composicions seguint un conjunt de regles predeterminades i incorporant-hi els accidents derivats d’aquesta eina. El 1968 ja va utilitzar ordinadors per programar infinites variacions de formes i línies geomètriques. Els algorismes li permeten previsualitzar les seves idees. La màquina al servei de la llibertat artística. Amb les composicions inspirades en el quadrat màgic, Joanie Lemercier crea llum i moviment, anima noves variables que permeten generar resultats gairebé infinits a partir de les possibilitats iniciades per Molnár.

Obra creada per al LlumBCN 2023
Concepte i codi generatiu: Joanie Lemercier
Concepte artístic: Joanie Lemercier i Vera Molnár
Amb el suport de: Vincent Baby
Direcció artística Estudi Joanie Lemercier: Juliette Bibasse
Producció: Nicolas Roziecki
Desenvolupament tècnic: Martin Pirson

Joanie Lemercier

És un artista visual francès i activista mediambiental. Els seus projectes exploren la percepció humana mitjançant la manipulació de la llum a l’espai. Treballant principalment amb la projecció de llum i la programació informàtica, transforma l’aparença d’objectes i formes quotidians, doblegant la realitat a la seva imaginació. En els darrers anys, Lemercier s’ha preocupat cada cop més pel canvi climàtic i la degradació del medi ambient, i col·labora activament amb el seu talent artístic focalitzat en la projecció amb causes i grups activistes com Extinction Rebellion, així com desenvolupant un nou treball, Slow Violence, que analitza els efectes devastadors de la mineria del carbó en un dels boscos més antics d’Europa. Treballa amb projeccions des del 2006 i va cofundar el segell visual AntiVJ el 2008. Representat per una galeria amb seu a Nova York des del 2010, va fundar el seu propi estudi creatiu a Brussel·les el 2013, la direcció artística del qual va assumir Juliette Bibasse.

 

Vera Molnár

Nascuda el 1924, és una artista multimèdia francesa d’origen hongarès. És considerada una pionera en l’art de la computació i l’algorisme. L’objectiu del seu art no és crear només un nombre d’imatges, sinó també sèries que tinguin un sentit propi. Les seves obres són creades a partir de formes geomètriques molt simples. La seva predilecció per la rigidesa formal i l’harmonia de la geometria prové de l’admiració per les ciències més dures. Cofundadora del grup Art et Informatique / Institut d’Esthétique et des Sciences de l’Art (1967), el 1968 va realitzar els primers treballs utilitzant un ordinador; a partir de llavors, una gran part de les seves obres van ser fetes així. En la seva famosa sèrie “Homenatge al quadrat”, que va començar a principis de la dècada dels cinquanta, utilitza el càlcul de formes cada vegada menors per il·lustrar la teoria que els canvis de lloc, forma i llum produeixen canvis en el color.