Música Mercè: festa i diversitat
El festival de Música de la Mercè és, més que mai, un reflex de la diversitat i de la vitalitat cultural de Barcelona; dels diferents accents i ritmes que la travessen i de la seva inquietud artística, atenta a les noves veus i tendències, sense renunciar a la identitat de la ciutat.
A Música Mercè trobarem diversió i reivindicació, música ballable i experimental, artistes d’anomenada i talents emergents. Propostes locals (Barcelona, Catalunya, País Valencià) i de fora, de Xile a Israel, Angola, Colòmbia, Argentina, Puerto Rico, Mèxic, Cuba, Brasil i, per descomptat, Ucraïna, que visita la Mercè per fer-nos sentir el seu batec musical.
Per primera vegada, les dones són majoria en el programa, que obre nous horaris i espais arreu de la ciutat. Selma Bruna, Meritxell Nedermann, Lia Kali, Ile, Sabina Witt, Tarta Relena i Pongo són alguns dels noms destacats del cartell, juntament amb els valencians Carles Dénia i Albert Sanz, Perrate, Lalo López Limited Orchestra, Spice Berberechos i Hip Horns Brass Collective & Escandaloso Xposito.
El Teatre Grec serà l’escenari del hip hop combatiu d’Ile (Puerto Rico) i de l’afrobeat i el kuduro de Pongo (Angola); del folk i la música d’arrel del grup ucraïnès DakhaBrakha, de l’electrònica de Marina Herlop, i del folk contemporani de Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán i el tropicalisme, soul-funk i indie del col·lectiu brasiler Bala Desejo.
Els Jardins del Doctor Pla i Armengol, al Guinardó, ho seran de formacions nascudes al Conservatori del Liceu, l’ESMUC, el Taller de Músics i la Big Band Jam Session Escola de Música, sons joves i renovadors; com també del neosoul de Bikôkô, el pop intimista d’Adriano Galante, l’electrònica de la ucraïnesa Maryana Klochko, la cançó d’autor de l’argentí Juan Quintero, el jazz modern de l’Albert Sanz Grup (en què, per primera vegada en la seva carrera, el reconegut pianista valencià també cantarà) i la poesia electrònica de Sabina Witt.
La Seu del Districte de Nou Barris rebrà les grans formacions simfòniques de la ciutat, la Banda Municipal de Música de Barcelona, l’OBC – Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu, i d’una gran orquestra, la del projecte per a la integració social VOZES, que, juntament amb la jove saxofonista i cantant Eva Fernández, hi oferirà un concert de jazz. També hi actuarà Lucía Pulido, amb la seva proposta de música tradicional llatinoamericana, jazz i cúmbia, i el cubà Roly Berrío completarà el programa a Nou Barris amb son i música llatina.
La Ciutadella cedirà el passeig dels Til·lers a un programa heterogeni, amb el DJ set de Daria Kolomiec (Ucraïna), el petardeig d’Els Senyora, l’electro pop i la música persa de Liraz (Israel – Iran), el flamenc-jazz d’Spice Berberechos (amb Carles Dénia i Mélodie Gimard) i el jazz, funk i hip hop del Hip Horns Brass Collective & Escandaloso Xpósito.
L’avinguda de la Catedral, per altra banda, serà l’espai de les produccions especials, entre les quals Rumba All Star, una festa comunitària, multicultural i integradora, paritària i diversa, que retrà tribut a la rumba catalana amb diferents generacions rumberes; o el concert que reunirà dues de les cantaores amb més projecció de l’actualitat, la barcelonina Anna Colom i l’andalusa Ángeles Toledano, que presentaran els seus últims treballs discogràfics. A l’avinguda de la Catedral gaudirem igualment del flamenc contemporani de Perrate (Utrera) i del disco-funk de Lalo López Limited Orchestra.
Vermut, ràdios i platja
L’Escenari Mediterràniament de la platja del Bogatell oferirà una nit d’alt nivell, amb grups i artistes de la ciutat. L’electrorap de BOYE obrirà un programa per ballar i gaudir de la música al costat del mar, que comptarà també amb el pop de Ginestà i el de Vicco. El Bogatell rebrà, per altra banda, i dins el concert d’Els 40, el rock urbà de Sexenni, el folk i rock de Suu, el pop rock de Dani Fernández i el pop i folk d’Els Catarres.
També el gènere més genuïnament mariner, l’havanera, se sentirà a la plaça de Sant Jaume, amb estils de les dues bandes de l’Atlàntic: de Cuba arribarà Modo Libre, un col·lectiu que renova les havaneres amb influències d’altres estils, i de la Costa Brava, Els pescadors de l’Escala, el grup d’havaneres i cançó de taverna més antic del nostre país.
Enguany, les ràdios canvien d’ubicació: les i els artistes que més s’escolten a Rac 105, Cadena 100 i Europa FM actuaran al carrer de Menéndez y Pelayo, a les Corts: Cadena 100 hi portarà The Sants, Buhos i Abraham Mateo (que formarà parella amb Chanel), rumba, rock festiu i pop; Rac 105, el pop d’Edu Esteve, els ritmes urbans de Triquell, el trap de Lildami, el pop urbà de The Tyets i el pop, cúmbia i electroswing de Doctor Prats; quant a Europa FM, omplirà el carrer de Les Corts amb un Dj i el pop de Julen, Mosaic i Portobello.
Tot això, i alguna sorpresa més, en la programació musical de la Mercè.