Tradicions i aniversaris en la programació de cultura popular de la Mercè
La Festa Major de Barcelona commemora enguany el sis-cents aniversari dels Gegants barcelonins i el sis-cents cinquanta de l’Àliga de la Ciutat.
La tradició està de festa. I no només perquè Barcelona celebra la Festa Major, sinó perquè algunes mostres de cultura popular programades enguany fan referència a aniversaris de pes, entre els quals la celebració dels sis-cents anys de la primera aparició documentada al món dels Gegants en una processó barcelonina i el sis-cents cinquanta aniversari de l’Àliga de la Ciutat. Veniu a celebrar-ho en la programació tradicional de la Mercè.
La tradició serà la protagonista d’una festa que comença després del pregó de Festa Major que pronunciarà la il·lustradora Carme Solé Vendrell. Les celebracions d’enguany recorden les primeres aparicions de figures de grans dimensions en processons religioses. Aquestes figures, diuen, al·ludien a episodis bíblics, començant pel conegut enfrontament entre David i Goliat. D’aquí als Gegants que coneixem avui, només hi ha un pas. A Barcelona hi ha la primera aparició documentada al planeta d’un gegant i d’això fa, enguany, sis-cents anys. Quina manera millor de celebrar-ho que convocar a gegants i gegantes de tot el planeta?
Pels carrers de Barcelona veureu enguany uns personatges que formen part de cultures arreu del món: des dels guerrers i samurais de l’Àsia fins als tòtems rituals africans, passant per les gigantonas de Nicaragua, els gegants de Carnaval del Brasil o els Samsons d’Àustria. Si voleu saber com s’expressa en altres parts del món una tradició especialment lligada a la història de Barcelona, no us perdeu els dies 21 i 22 de setembre, a la plaça de Sant Jaume, la Trobada Internacional de Gegants.
Entre les cites que no us hauríeu de perdre, la Cavalcada de la Mercè del dia 24 de setembre, però també al 74è concurs de sardanes (22 de setembre a l’avinguda de la Catedral) o, el mateix dia 22, la Diada Històrica Castellera, ja que enguany els convidats són la Colla Jove Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa. El 24 de setembre, finalment, és la tradicional Diada Castellera de la Mercè, en la qual participen totes les colles castelleres barcelonines.
Algunes celebracions ens recorden altres aniversaris destacats: un és el dos-cents aniversari de Josep Anselm Clavé, músic al qual es dedicarà una de les exposicions de la Mercè 2024 i del qual es representarà la sarsuela L’aplec del Remei, el dia 23.
Ara bé, si us agraden les festes d’aniversari, veniu a ballar a la que munta L’Àliga de la Ciutat, que celebra el 650 aniversari a la plaça de Sant Jaume el diumenge, 22 de setembre. És L’Àliga se’n va de festa, un ball i cercavila i una nova experiència festiva en els quals el més important (després de l’Àliga) és la vostra participació.
Si no us voleu perdre les cites tradicionals de la Mercè 2024, consulteu en aquest enllaç tota la informació sobre les activitats programades.