Cultura popular, un imprescindible de la Mercè
Cobles, esbarts, colles castelleres i de gegants ens faran viure grans moments.
El repic de campanes de festa major, al Gòtic, anunciarà el divendres 22 de setembre (17.00 h) l’imminent inici de la Mercè 2023. A partir d’aquest moment, la Festa Major de Barcelona viurà quatre dies d’activitat intensa i participativa, d’actes artístics, musicals, comunitaris… i tradicionals. Perquè, com sempre, la cultura popular jugarà un paper destacat a la programació de la Mercè.
La imatgeria festiva centrarà, com és habitual, els actes més impressionants, alegres i, en ocasions, esfereïdors: el Seguici Popular de Barcelona sortirà del Palau de la Virreina (22 de setembre, 19.00 h) en una processó festiva que conduirà els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers, l’Àliga i el Lleó, entre altres figures (a les quals enguany s’afegiran l’Olga i el Volodymyr, la parella de gegants de Kíiv), fins a la plaça de Sant Jaume, on tot seguit es farà el Toc d’Inici. Foc, música, color i solemnitat per donar el tret de sortida a la festa gran de la ciutat. La Passejada de Bèsties, la Xambanga, la Passada de Nans i Gegants o la Cavalcada de la Mercè ens permetran admirar gegants i bèsties. Pel que fa a les exhibicions de les colles castelleres i de Falcons, les de trabucaires i grallers, i les havaneres, els concerts de cobla, corals i de carilló seran també cites ineludibles de la Mercè tradicional.
Finalment, el Correfoc, una de les celebracions més esperades de les festes, serà un festival de diables, dracs i bèsties de foc que recorrerà el passeig de Gràcia (23 de setembre, 20.00 h). Com dèiem, imprescindible.
La Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona tindrà el privilegi, una vegada més, de tocar en la primera gran festa sardanista de la Mercè 2023, a l’avinguda de la Catedral (22 de setembre, 19.00 h), però també el de concloure el programa a la Basílica de la Mercè amb un concert de cobla a l’interior de l’església, un marc solemne per a una selecció de sardanes i músiques d’Eduard Toldrà, Enric Morera i Joan Druguet, entre altres (24 de setembre, 21.00 h). I entre totes dues actuacions, trobarem més ballades de sardanes, balls de gegants, els balls de l’Àliga amb la Banda Municipal de Barcelona, bastoners i esbarts dansaires, entre altres activitats que preserven o recuperen (com és el cas del MercèDansa) danses tradicionals catalanes. Enguany, a més, podrem ballar-ne també algunes d’ucraïneses, gràcies a la participació de grups folklòrics de Kíiv, la ciutat convidada de la Mercè.