Prototip per generar ombra a la rambla Badal
'A l'ombra del trencadís' és una de les solucions guanyadores del repte urbà per la generació d’ombratge efímer a l’espai públic llançat l'any passat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest prototip s'està posant a prova aquest estiu a la rambla Badal de la Bordeta, a l'altura de l'Escola Cavall Bernat.Aquest projecte d’Arquitectura de Contacte, dut a terme en col·laboració amb Tall Fusta, va ser valorat en la tercera posició pel comitè de selecció del repte. L’estructura base de la proposta està generada per dos tipus de panells de fusta prefabricats i tecnificats, un de terra i un d’ombra, amb quatre pilars —també tecnificats— que fan de suport vertical. També s’hi generarà ombra amb la instal·lació d’unes teles sintètiques entre les agrupacions de mòduls de fusta. Els creadors del sistema ‘A l’ombra del trencadís’ aposten per un muntatge d’escala molt humana que serveixi de refugi climàtic, de descans, de relació i per a qualsevol entorn urbà de la ciutat. A la primera posició del repte va quedar la proposta ‘Oasis. Ombra per a tothom’, de l’equip format per Denvelops i Eurecat, i a la segona, el ‘Mar d’ombres’ proposat per Batec, el pol cooperatiu per la transició energètica sorgit en part de Can Batlló.
Conscients que el futur del canvi climàtic es juga a les ciutats, l’Àrea d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, juntament amb BIT Hàbitat, van llançar l’any passat una crida a empreses, start-ups, centres de recerca, universitats i associacions especialitzades per trobar solucions innovadores per generar ombres efímeres a l’espai públic amb caràcter modular, temporal i sostenible. Els projectes s’havien d’emmarcar en tres categories: carrers convencionals, àrees de joc infantil i espais de gran superfície, com ara places o grans avingudes.
Els tres equips guanyadors del repte han fabricat els prototips per ara poder validar-los tècnicament, avaluant-ne el confort tèrmic, protecció solar i salut; indicadors de sostenibilitat; logística de muntatge, desmuntatge i manteniment; indicadors d’intensitat lumínica; impacte en la vida comunitària, entre altres. Els equips reben ajuts de 100.000 euros, aproximadament, per fer front a un 80% de la despesa. L’equip d’Arquitectura de Contacte acabarà de muntar el prototip a la rambla Badal de la Bordeta a mitjan juliol i n’avaluarà el funcionament fins a finals d’octubre. Després el desmuntarà i n’elaborarà l’informe corresponent, de cara a una possible producció futura com a solució d’ombratge en espais públics com aquest on les possibilitats de plantació de verd estan limitades (a sota hi ha el túnel de la ronda del Mig).
Més informació
Etiquetes associades a la notícia
Notícies relacionades
-
Urbanisme i infraestructures