La ronda de Sant Antoni es convertirà en una gran plaça
El veïnat i les associacions comercials dels entorns de la ronda de Sant Antoni ja tenen els resultats de l’avantprojecte per convertir la ronda en un espai pacificat, sense cotxes, amb més verd i ple de vida, que recusi els barris de Sant Antoni i el Raval. La proposta és fruit del diàleg mantingut els últims mesos amb les entitats veïnals i comercials dels dos barris per atendre les seves demandes i assolir una solució d’equilibri amb el màxim consens possible.La proposta presentada respon al model Superilla Barcelona, afavoreix els usos ciutadans, la vida de barri i el comerç local i suposa l’inici d’un nou plantejament per a totes les rondes de Ciutat Vella. La transformació de la ronda comportarà diversos canvis destacats, com els següents:
- Pacificació de l’espai: l’asfalt i la circulació de cotxes desapareixen per donar pas a un paviment continu de pedra natural i de façana a façana. En total s’intervendrà en un espai de 16.300 m2.
- Més verd: es projecten més de 1.800 m2 de verd urbà i uns 160 arbres, dels quals una cinquantena són nous. Es col·loquen escocells i parterres més grans per a arbres, arbustos i flors, majoritàriament entre Floridablanca i Villarroel, on, com que no hi ha el metro al subsol, es pot plantar.
- Zones d’estada i de joc, per omplir de vida el carrer i recosir els barris de Sant Antoni i el Raval. La plaça del Pes de la Palla es reforma per convertir-se en un espai amb una superàrea de joc.
- Carril bici: es consolida el que actualment ja funciona de facto a la ronda.
- Espais de càrrega i descàrrega, que funcionin durant certes hores del dia, com en el cas dels eixos verds, i que la resta del dia puguin ser espais d’estada.
- Transport públic: es preveu que hi hagi un carril bus exclusiu de baixada només des de Villarroel fins a Comte d’Urgell, de manera que entre Floridablanca i Villarroel l’espai quedi completament pacificat.
La retirada de la llosa, el primer pas
Al novembre van començar els treballs per retirar la llosa de la ronda de Sant Antoni, una plataforma de formigó on es va ubicar el mercat municipal provisional. Està previst que l’actuació estigui enllestida al març, i s’hi invertirà prop d’un milió d’euros.
Èxit de les activitats de dinamització ciutadana
Des de l’estiu passat la ronda de Sant Antoni s’ha omplert de jocs i activitats per a tots els públics gràcies a un projecte de dinamització que ha tingut un gran èxit d’acollida: hi han participat 35.358 persones des del 23 de juny.
El projecte ha acomplert els objectius i ha permès dotar l’espai de la llosa d’usos socials i comunitaris i convertir-lo en un punt de referència d’oci inclusiu, saludable, intergeneracional i multicultural.
Les activitats han permès promoure la relació entre el Raval i Sant Antoni i consolidar una dinàmica de veïnificació de cara a la futura transformació de l’espai, canviant l’imaginari col·lectiu que els veïns dels barris limítrofs tenien sobre la llosa.
Ara, un cop comencin les obres de retirada de la llosa, les guinguetes s’enretiraran i s’aturaran les activitats organitzades. Quan s’acabin aquests treballs, a partir del març, tornaran les propostes lúdiques i culturals de qualitat obertes i gratuïtes per a la ciutadania.