Obert un concurs internacional d’idees per transformar deu parets mitgeres

La Capital Mundial de l’Arquitectura Barcelona 2026 es posa en marxa amb el llançament d’un concurs internacional d’idees per a joves arquitectes per transformar deu parets mitgeres permanents, una en cada districte, i convertir-les en façanes noves. Amb aquesta crida, oberta fins al 5 d’agost i que es fa conjuntament amb la Unesco i la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) en el marc de les Setmanes d’Arquitectura, es busquen propostes arquitectòniques que dotin de significat parets avui anònimes i sense cap protagonisme, exposades a l’espai públic en un estat provisional permanent.

11/06/2024 14:12 h

Ecologia Urbana

Les deu mitgeres reconvertides en façanes noves seran el llegat que deixarà a la ciutat la celebració de la Capital Mundial de l’Arquitectura, l’any 2026, moment en què s’inauguraran. El 2026 Barcelona viurà uns mesos carregats d’activitats relacionades amb l’arquitectura, com ara la celebració del congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA).

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida (IMPU), té comptades unes sis mil parets mitgeres amb una presència important a l’espai públic de la ciutat. Es tracta de parets anònimes, divisòries de propietats, sense cap mena de protagonisme en l’aspecte exterior dels edificis i que, a més, generen deficiències tèrmiques i constructives als habitatges, ja que no són murs pensats per ser façanes exteriors. Actualment del total de mitgeres que hi ha a la ciutat 348 són de caràcter permanent i tenen més de 100 metres quadrats de superfície. Són parets que no desapareixeran, ja que, segons el planejament vigent, no es taparan amb altres edificis, i que alhora confronten amb espais públics, amb l’impacte visual que això suposa.

Amb el concurs d’idees llançat aquesta setmana per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb la Unesco i la UIA, es vol reflexionar sobre aquest tipus de mitgeres, renovar-les i millorar les condicions d’habitabilitat dels habitatges.

Per al concurs s’han seleccionat deu mitgeres permanents, una en cada districte, a partir d’un criteri de distribució territorial i buscant les mitgeres amb més impacte paisatgístic, sempre d’acord amb les propietats dels edificis en qüestió. Les propostes que es presentin es valoraran seguint criteris relacionats amb la qualitat urbana, l’habilitat, la sostenibilitat i la biodiversitat. El termini de presentació és fins al 5 d’agost. Un jurat internacional serà l’encarregat de triar els projectes guanyadors, que es donaran a conèixer durant el mes de setembre.

Els deu emplaçaments escollits són els següents:

  • Plaça de Martina Castells (Ciutat Vella)
  • Nàpols, 103 (l’Eixample)
  • Quetzal (Sants-Montjuïc)
  • Avinguda de Madrid, 161 (les Corts)
  • Jardins de Marià Manent (Sarrià – Sant Gervasi)
  • Rosselló, 379 (Gràcia)
  • Dante Alighieri, 151 (Horta-Guinardó)
  • Pare Rodés, 27 (Nou Barris)
  • Agustí i Milà, 55 (Sant Andreu)
  • Espronceda, 321 (Sant Martí)

Tota la informació del concurs es pot consultar al nou web de la Capital Mundial de l’Arquitectura: www.barcelona.cat/capitalmundialarquitectura