Embranzida al pla d’inversions d’ampliació i millora de la xarxa d’aigua freàtica
S'acceleren set actuacions per ampliar la xarxa freàtica a Barcelona. Concretament, al districte s'invertiran 500.000 euros per accelerar les obres al Sistema Alfons el Magnànim i millorar el funcionament del sistema freàtic de Taulat.L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha signat un decret pel qual l’Ajuntament podrà tramitar per emergència diferents inversions a fi d’ampliar i de millorar la xarxa d’aigua freàtica. Les obres, que ja estaven previstes en el marc del Pla Endreça, s’avançaran deu mesos arrel de la recent declaració d’emergència per sequera i permetran augmentar un 20% el volum d’aigua freàtica disponible.
Les obres inclouen set actuacions diferents, que sumen 14,4 milions d’euros d’inversió. Això representa incrementar en 0,2 hm³ l’aigua freàtica disponible a la ciutat, una quantitat important si tenim en compte que Barcelona gasta actualment 1,1 hm³ l’any d’aquesta aigua recuperada per a reg i neteja de carrers.
Un dels llocs on s’intervindrà és el sistema Alfons el Magnànim, que amb una inversió de 500.000 euros, podrà millorar el funcionament del sistema freàtic de Taulat, tot ampliant i millorant la canonada de distribució que alimenta el dipòsit existent a la zona i construint un nou pou d’aprofitament que sumaran 50.000 m³ més a la xarxa.
A banda, també s’invertirà 1,1 milions d’euros per garantir la qualitat de l’aigua que se subministra en tot moment.
La previsió és que les obres comencin entre el proper mes de març i setembre, en funció dels requisits tècnics de cadascuna, i que tots els nous sistemes puguin entrar en funcionament durant l’any 2025.
Reg de supervivència amb aigua freàtica
Com a conseqüència de la declaració d’emergència per sequera que ha fet efectiva la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona ha activat també el seu protocol propi, que limita el reg a la supervivència de l’arbrat i dels espais emblemàtics i fixa que només es pugui fer amb aigua no potable. De fet, els serveis municipals ja han reduït un 60% l’ús d’aigua potable respecte a la situació de normalitat.
En l’escenari actual, el consum està limitat a 200 litres per habitant i dia a tots els municipis afectats per la situació de sequera, entre ells Barcelona, una quantitat que té en compte tots els usos, ja siguin domèstics, industrials o comercials.
La ciutat de Barcelona, però, ha situat el seu consum durant l’any 2023 en 172 litres per habitant i dia. Per aquesta raó ara mateix no es preveuen afectacions vinculades al proveïment de la xarxa d’aigua potable de consum de la ciutadania.