Cuidem Barcelona, el servei de neteja i recollida de residus, ja és present a tota la ciutat
El març Cuidem Barcelona es va implementar a Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí. Aquest mes de setembre, el nou servei de neteja i recollida de residus arriba a la resta de districtes de la ciutat: Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià - Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. El desplegament de la segona fase es farà de forma gradual incorporant nou personal, vehicles, serveis i contenidors.A partir d’ara, els deu districtes de la ciutat disposen d’un servei de neteja que disposa, entre altres recursos, del següent:
- Nova maquinària i adaptada als diferents espais de la ciutat, com a la neteja dels carrils bici o a les zones pacificades.
- Equips polivalents perquè puguin escombrar, netejar o recollir residus segons les situacions que trobin.
- Més freqüència de neteja a les zones on s’ha identificat que hi ha més necessitat, als parcs i els contenidors.
- Més servei de rentat amb aigua en més zones de la ciutat i en torn de tarda i festius per adaptar el servei als usos ciutadans de l’espai públic.
- Pla de treball específic per a cada barri de la ciutat després d’analitzar les casuístiques, necessitats, auditories del servei i demandes del veïnat de cada territori.
Una ciutat més neta i un reciclatge més còmode
En total, amb la primera i la segona fase de la implantació de Cuidem Barcelona s’han incorporat al servei 400 operaris i operàries més i 870 vehicles dotats d’equips insonoritzats i menys contaminants. En concret, en aquesta segona fase s’han incorporat 534 vehicles nous un 67% dels quals són elèctrics.
D’altra banda, per aconseguir reduir els residus i complir els objectius que marca Europa, s’ha simplificat el model de separació dels materials que van al contenidor groc i s’han instal·lat nous contenidors (en total, se substituiran durant els propers mesos 12.600 contenidors) i s’ha implantat un nou model de distribució dels contenidors de residus per agrupar totes les fraccions en una única ubicació, sempre que sigui possible, o per agrupar tots els contenidors de recollida selectiva.
Una altra de les novetats del servei és la millora dels canals de comunicació per poder notificar incidències. Els veïns i veïnes poden fer-ho de forma més fàcil i àgil a través del web cuidem.barcelona, que també inclou un cercador per facilitar el reciclatge de residus.
De la mateixa manera que es va fer el març, en els cinc districtes de la segona fase del desplegament també es farà una campanya informativa que expliqui les característiques del nou servei i les especificitats que s’implantaran en cadascun dels barris. I a partir de l’octubre se celebraran prop d’una cinquantena de comissions de seguiment barri a barri, un espai conjunt entre el veïnat, els districtes i l’àrea de neteja i recollida de residus per compartir el funcionament, l’evolució del servei i les propostes de millora.
El nou servei de neteja i recollida de residus s’emmarca dins el pla Cuidem Barcelona, de manteniment integral de l’espai públic, que té una inversió de 2.300 milions d’euros per als pròxims vuit anys.