Més noms de dona a l’espai públic
Durant el mes de març, i coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones, s’inauguraran setze carrers, places i jardins que passaran a portar el nom de dones que han deixat una empremta en la història de la ciutat. Els espais, repartits pels deu districtes, són un altaveu per reivindicar més presència de noms femenins a l’espai públic i fer justícia a les grans aportacions d’escriptores, activistes, emprenedores o esportistes de tots els temps.Els canvis de nom s’han aprovat a la ponència del nomenclàtor durant els últims mesos. A Barcelona el 8,3% de les vies tenen nom de dona, mentre que el 35% tenen nom d’home. En els darrers quatre anys, la presència de noms femenins ha augmentat un 2,2%, amb incorporacions que homenatgen la memòria de dones lluitadores i pioneres en diversos àmbits i èpoques.
Nous noms de dona als deu districtes
La descoberta de les plaques que donen nom a carrers, places o jardins començarà el 4 de març i continuarà durant tot el mes:
- Ciutat Vella: l’actual carrer del Comte de Santa Clara passarà a dir-se de Felícia Fuster i Viladecans, poeta, traductora i artista plàstica. A més, una placa blava situada al carrer de l’Om, 10, homenatjarà Amàlia Alegre, organitzadora de la vaga contra l’encariment del carbó, l’any 1918.
- L’Eixample: dos interiors d’illa estaran dedicats a dones. Es tracta dels jardins de les Treballadores de la Numax, a l’actual interior d’illa de l’antic cinema Niza, i els jardins Cristina Fernández Pereira, portera que va ser represaliada pel franquisme i afusellada al Camp de la Bota.
- Sants-Montjuïc: el Poble-sec tindrà una plaça dedicada a la mestra, historiadora i activista Valerie Powles, mentre que les filadores i teixidores de l’antiga fàbrica del Vapor Vell donaran nom a una altra plaça, en reconeixement del passat obrer del poble de Sants.
- Les Corts: el jardí adjacent al Monument a la Presó de Dones de les Corts es batejarà amb el nom de jardins de Carme Claramunt i Barot, la primera dona afusellada pel règim franquista al Camp de la Bota, el 18 d’abril de 1939.
- Sarrià – Sant Gervasi: la passarel·la del pantà de Vallvidrera passarà a ser el pas de Rosa Barba Casanovas, doctora arquitecta, paisatgista i professora del Departament d’Urbanisme de l’Escola d’Arquitectura de Catalunya.
- Gràcia: una referent i pionera de l’esport femení a la ciutat i a Catalunya donarà nom al passatge existent entre la carretera del Carmel i l’avinguda de Pompeu Fabra. Es tracta de Josefina Torrens Illas, nedadora destacada del Club Natació Barcelona i una de les fundadores del Club Femení i d’Esports, la primera institució esportiva exclusivament femenina de Catalunya. A més, dues plaques homenatjaran les figures de Pepita Pardell Terrades, animadora, dibuixant, il·lustradora i pintora catalana, i Emèrita Arbonès, treballadora del tèxtil, republicana i integrant de l’Associació Les Dones del 36.
- Horta-Guinardó: el setè districte sumarà dos noms de dona a dues places. La plaça de Ramona Fossas i Puig, veïna del Guinardó reconeguda per la seva aportació al món de l’ensenyament, i la plaça de Rosa Galobardes i Alsina, activista social molt vinculada al Guinardó.
- Nou Barris: el barri del Verdun dedicarà una plaça a Luisa Alba Cereceda, treballadora social i educadora de carrer al barri i una de les activistes principals de la Fundació Pare Manel.
- Sant Andreu: l’activista republicana i catalanista Francesca Vergés donarà nom a la plaça d’un interior d’illa de Sant Andreu de Palomar.
- Sant Martí: fins a set espais del districte recordaran grans figures femenines. La filòsofa i activista feminista Gretel Ammann i l’anarcosindicalista i feminista Lola Iturbe Arizcuren batejaran dos nous carrers. Margarita Brender i Rubira, la primera dona arquitecta a Catalunya, donarà nom a uns jardins, i una plaça davant de la Biblioteca Gabriel García Márquez estarà dedicada a Carmen Balcells, representant d’escriptors de gran rellevància com el mateix García Márquez. Dues places més duran els noms de la científica Rosalind Franklin i de la cantant d’òpera Lolita Torrentó i Prim. Finalment, es descobrirà un faristol de memòria dedicat a la tancada de dones del Patronat, una lluita protagonitzada per dones que va suposar un punt d’inflexió en la negociació per millorar les condicions dels habitatges més afectats.
Notícies relacionades
-
Informació de servei