Un full de ruta per capgirar el sistema alimentari i fer-lo més sostenible, transparent i just
L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 és un compromís a vuit anys per transformar el sistema alimentari de la ciutat i fer-lo més sostenible en benefici de la ciutadania, el territori i el planeta. És una iniciativa consensuada amb els diferents agents de la cadena alimentària i un dels fruits recollits després que la ciutat fos la capital mundial de l’alimentació sostenible l’any 2021.L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030consta de 9 objectius principals, 54 línies de treball i 265 accions concretes i coordinades amb els diferents actors del sistema alimentari.
També inclou 11 propòsits a acomplir l’any 2030, com doblar el consum de productes de proximitat i ecològics, disminuir el malbaratament alimentari en un 50%, canviar, amb criteris d’alimentació saludable, els menús de menjador dels centres educatius o reduir el percentatge d’obesitat a la ciutat.
Objectius principals
- Incrementar la producció, la venda i el consum d’aliments de temporada, de proximitat, ecològics, de pesca sostenible i amb criteris de benestar animal, així com la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.
- Protegir, recuperar i promoure espais d’agricultura urbana i periurbana.
- Promoure l’alimentació saludable i sostenible per a totes les persones.
- Augmentar la resiliència del sistema alimentari i garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible.
- Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris.
- Combatre l’emergència climàtica i la crisi d’extinció.
- Promoure un canvi cultural i educatiu vers l’alimentació sostenible.
- Fomentar relacions justes dins de la cadena alimentària.
- Coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.
Procés participatiu per elaborar l’estratègia
Més d’un miler de persones han participat en el procés d’elaboració de l’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030, impulsat per l’Ajuntament. Entre el novembre del 2021 i el juliol del 2022 es van organitzar 23 sessions de treball, presencials i en línia, en què, a més de la ciutadania, hi van participar representants de la pagesia, dels comerços i mercats municipals, de la restauració, de les administracions, de les organitzacions del sistema alimentari, de l’acadèmia i de la recerca.
Consulteu el resum executiu de l’Estratègia de l’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 en aquest enllaç.
Etiquetes associades a la notícia
Notícies relacionades
-
ParticipacióParticipació
Un miler de persones participen en el procés ciutadà de l’Estratègia de l’alimentació sostenible
19/06/2022 10:07 h
-
Ajuntament