La UNESCO celebra el Fòrum Global contra el Racisme i la Discriminació a Barcelona

La quarta edició d’aquest esdeveniment, en què participaran alts responsables polítics i d’institucions públiques i privades d’arreu del món i activistes com el músic Nile Rodgers, el guanyador del premi Nobel de Literatura Wole Soyinka i l’exfutbolista Lilian Thuram, se celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) els dies 10 i 11 de desembre. Les inscripcions ja estan obertes.

03/12/2024 13:17 h

Oriol Bosch

Organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i la UNESCO en col·laboració amb el Ministeri d’Igualtat i el Ministeri d’Afers Exteriors, així com el Departament d’Igualtat i Feminisme i el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat, la quarta edició del Fòrum Global contra el Racisme i la Discriminació se celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) els dies 10 i 11 de desembre.

Aquesta edició del Fòrum, precedida i acompanyada a la ciutat per la campanya “Uneix la teva veu contra el racisme”, per sensibilitzar la ciutadania respecte al fet de sumar-se a la causa antiracista i amb una agenda de més de seixanta activitats que promouen el compromís antiracista, i amb el lema “Veus contra el racisme”,  analitzarà la realitat de la discriminació racial i la manera d’abordar-la a través de polítiques i programes desenvolupats tant en l’àmbit local com nacional i internacional, i veurà el sorgiment d’un nou moviment anomenat Aliança Global contra el Racisme i les Disciminacions. El seu objectiu serà promoure un enfocament col·laboratiu a l’hora d’implementar accions impactants i duradores en la matèria.

Aquest moviment concretarà els compromisos de les parts interessades establint una àmplia xarxa que connectarà els estats membres amb una coalició diversa de professionals, autoritats, administracions, investigadors, artistes i figures de la societat civil.

En la trobada intervindran Gabriela Ramos, directora general adjunta per a l’Àrea de Ciències Socials i Humanes de la UNESCO, Ana Redondo, ministra d’Igualtat, Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya, i Jaume Collboni, alcalde de Barcelona. També hi participaran figures com Nile Rodgers, Wole Soyinka i Lilian Thuram.

Les inscripcions ja estan obertes al públic, a través d’aquest enllaç.

El racisme, primera causa de discriminació a Barcelona

Segons el darrer Informe de l’Observatori de les Discriminacions, el racisme i la xenofòbia són els motius principals de discriminació a la ciutat. Segons aquest informe, el 26,5% de discriminacions enregistrades es van produir per raó d’origen i nacionalitat.

En l’àmbit europeu, segons l’Eurobaròmetre de la UE, el 2023 més del 21% de les persones majors de 15 anys van afirmar haver patit discriminació durant l’any anterior, malgrat la infradenúncia existent en aquests casos.

Barcelona disposa de diferents recursos per garantir els drets de tothom i ajudar a construir una societat més justa. L’Oficina per la No Discriminació (OND), per exemple, acompanya les persones que pateixen qualsevol mena de discriminació, assessora jurídicament per denunciar-la i treballa per sensibilitzar la ciutadania. Així mateix, la Xarxa BCN Antirumors agrupa una diversitat d’entitats, persones i serveis que treballen amb perspectiva intercultural per construir una ciutat lliure de discriminacions.

Etiquetes associades a la notícia