Èxit del projecte pilot d’inclusió digital Connectem Barcelona
Connectem Barcelona, el projecte pilot d’inclusió digital a la Trinitat Nova, ha acabat amb un balanç positiu i d’èxit. Durant més d’un any s’han proporcionat dispositius, connectivitat i un servei d’acompanyament i de capacitació digital a 348 persones per reduir l’impacte de la bretxa digital en un territori amb necessitats de suport especials.L’objectiu principal del projecte era avaluar l’impacte que té entre la població beneficiària del programa disposar d’ordinadors portàtils i de connexió a la xarxa i determinar si en millora l’aprofitament quan s’acompanya d’accions de capacitació i formació digital.
L’èxit del projecte es fa palès en l’increment de l’ús sistemàtic que s’ha fet dels dispositius electrònics per a tasques educatives o laborals o tràmits en línia. S’ha incrementat un 30% l’ús d’eines associades al correu electrònic, i un 20% l’ús de dispositius electrònics i internet per fer formació en línia. També és un bon indicador que el percentatge de persones usuàries que no feien seguiment de les tasques i dels deures dels seus fills i filles a través dels dispositius electrònics hagi passat del 43% al 24%.
L’informe destaca l’interès demostrat per les persones beneficiàries no només per poder disposar de dispositius i dades ilimitades, sinó també per l’oportunitat de millorar els coneixements i l’autonomia i aprofitar totes les possibilitats de l’entorn digital.
Aquest suport l’han ofert agents TIC, capacitadors que han ajudat a resoldre dubtes relacionats amb l’entorn digital o han redirigit les persones usuàries als cursos i els itineraris específics de capacitació bàsica de Barcelona Activa.
L’avaluació qualitativa del Connectem Barcelona permetrà definir quines són les polítiques digitals més adequades que es poden desplegar properament per eliminar la bretxa digital a tota la ciutat i afavorir una transició digital justa.
Reduir la bretxa digital i de gènere
En aquest pilot han participat 348 persones, un 72% de les quals eren dones. El projecte ha donat cobertura a persones de més de trenta nacionalitats, amb un 50% dels participants en situació d’atur. Si bé la majoria ja tenien connexió a internet a casa abans de començar el projecte, el 84% de les persones beneficiàries no tenien ordinador abans de participar en el projecte.
A més, s’hi han implicat una trentena d’entitats i empreses, com operadores de telecomunicacions, fabricants de dispositius digitals i programari i entitats del tercer sector, del districte de Nou Barris i del barri de la Trinitat Nova i entitats representatives de l’ecosistema tecnològic a Catalunya, que han fet possible el projecte.
Podeu consultar aquí l’informe final de Connectem Barcelona, un projecte pilot d’inclusió digital als barris.