S’amplia la xarxa municipal d’escoles bressol amb dos equipaments nous
S’han iniciat les obres d’una escola bressol municipal al districte de Sant Martí i a mitjan juny començaran els treballs per a una altra escola bressol a Horta-Guinardó. Aquests dos equipaments incorporaran també el servei d’espai familiar de criança municipal, amb 60 noves places cadascun, un servei que actualment disposa d’una xarxa de divuit espais municipals de criança en diversos equipaments de proximitat.Transformació de l’antiga Escola Pere Calafell
La primera d’aquestes actuacions és la transformació d’una part de l’edifici de l’antic equipament educatiu Pere Calafell, al barri de Sant Martí de Provençals, al districte de Sant Martí, en escola bressol municipal. En aquest cas, al nou equipament, més ampli, s’hi traslladarà l’actual EBM L’Esquitx, de manera que s’alliberarà l’espai que aquesta escola ocupa actualment al Centre Cívic Sant Martí.
L’edifici, situat al carrer d’Andrade, 184, consta d’un soterrani, una planta baixa i dos pisos, a més d’un pati escolar. Com que ja s’havia emprat amb finalitats docents, les obres que s’hi duran a terme són una reforma per adaptar l’equipament. En una segona fase es desenvoluparà el projecte dels altres espais docents que tindrà l’edifici com a escola de música municipal. La inversió és de 3.855.372,17 euros i es preveu que les obres s’allarguin fins a l’abril del 2023.
Nova escola bressol municipal i espai de criança del barri de la Teixonera
La segona actuació és una obra nova situada en un solar de titularitat municipal del barri de la Teixonera (carrer d’Arenys, 83), al districte d’Horta-Guinardó. A més, s’han iniciat els tràmits d’expropiació d’una finca del barri del Carmel, on es construirà una nova escola bressol municipal. Aquesta actuació suposa una inversió de 3.705.109,24 euros, i es preveu que les obres s’acabin el setembre del 2023. En aquest nou equipament s’hi obriran dos serveis: una escola bressol, amb 7 grups i 107 places, i un espai familiar de criança municipal, amb 60 places. A més, serà un equipament obert al barri.
D’altra banda, ha començat un procés d’expropiació d’una finca de 753 metres quadrats del carrer del Santuari, 56-68, al barri del Carmel, amb l’objectiu de destinar-la a una nova escola bressol municipal. Ja s’ha arribat a un acord amb la propietat de la finca per dur a terme l’expropiació i que la finca passi a ser de propietat municipal.
Més recursos per millorar la qualitat educativa i la inclusiva
Els projectes d’aquestes obres suposen una inversió de 7.560.481,41 euros en total i comportaran l’ampliació de la xarxa d’escoles bressol, que passarà a tenir 104 centres i més de 129 places noves (107 places de l’escola de nova construcció del barri de la Teixonera i 22 places més de la de Sant Martí de Provençals, que s’afegiran a les ja existents de l’EBM L’Esquitx).
La xarxa d’escoles bressol municipals ha rebut 7.662 sol·licituds per a les 4.460 places vacants per al curs vinent. Això suposa un increment d’un 14% respecte a les sol·licituds que es van presentar per al curs 2021-2022, que van ser en total 6.720.
A partir del curs vinent es destinaran 1,6 milions d’euros addicionals a professionals per seguir millorant la qualitat del servei de les escoles bressol municipals tant pel que fa a l’educació inclusiva com a la millora de les ràtios:
- Augment del suport educatiu: es passarà de 4 hores a 4,5 hores diàries de mitjana per a grups d’infants d’una professional de suport educatiu. Aquestes professionals de mitja jornada complementaran la tasca de les educadores i les tutores i permetran, entre d’altres coses, desdoblar grups als centres que en tenen sis, que són la majoria.
- Millores per avançar en l’educació inclusiva: s’estableix un suport educatiu mínim inicial per a infants amb necessitats especials amb una reserva de plaça de 2,5 hores setmanals. Es tracta d’una millora que s’aplicarà als prop de tres-cents infants que atén la xarxa municipal i que permetrà que les educadores i les tutores puguin atendre aquestes criatures d’una manera més personalitzada. Aquesta actuació té un cost previst de mig milió d’euros per curs.
- Borsa d’hores per a necessitats especials: a més del suport mínim inicial per a necessitats especials, hi ha hores de suport educatiu que es distribueixen al llarg del curs per als infants que més ho necessiten i que es van detectant per fer-ne una atenció precoç. Aquesta borsa d’hores s’ha doblat des del gener, i durant el curs 2022-2023 augmentaran les hores de professionals especialistes en salut mental, logopèdia i fisioteràpia i es posarà en marxa un nou servei itinerant d’infermeria. El pressupost d’aquesta actuació és de 208.000 euros.