Neix l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona
El nou centre, que es posarà en marxa el curs 2023-2024 i oferirà formació professional especialitzada reglada, és fruit del partenariat del Consorci d’Educació de Barcelona i el Teatre Nacional de Catalunya. L’institut integrarà tots els ensenyaments professionals de les diferents disciplines que inclouen les arts escèniques, com la il·luminació, el so, l’ús de la maquinària d’escenari, la imatge per a l’escena, la realització, la producció i la regidoria d’escena, així com un cicle mitjà i els batxillerats que puguin crear itineraris en aquest àmbit.En concret, per al curs 2023-2024, presenta una oferta formativa que inclou sis graus superiors artístics:
- Luminotècnia, de nova creació
- Sonorització per a Arts Escèniques, de nova creació
- Maquinària Escènica, de nova creació
- Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles
- Producció d’Audiovisuals i Espectacles
- Tècniques d’Actuació Teatral
L’oferta s’amplia amb el cicle formatiu de grau mitjà de Vídeo, Discjòquei i So i els batxillerats en modalitat artisticoescènica i en modalitat tecnològica. A més, en el futur, s’oferiran també certificats de professionalitat.
La seu principal de l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle de Barcelona s’instal·larà als mòduls de l’actual Escola Auditori, amb 1.900 m2 de superfície, però també usarà espais cedits pel Teatre Nacional de Catalunya (TNC), amb 450 m2, i l’Orfeó Martinenc, on s’ubicarà la sala de pràctiques principal, juntament amb d’altres espais complementaris, amb un total 550 m2. En total disposarà de 2.900 m2 de superfície d’equipaments. El disseny i condicionament d’aquests espais serà a càrrec del Consorci d’Educació de Barcelona, amb un cost de 400.000 euros.
Col·laboració amb el sector
El conveni amb el TNC generarà la possibilitat d’intercanviar informació entre el teatre i el personal docent del centre, i l’alumnat podrà utilitzar material tècnic i tecnològic en desús de l’equipament. A més, es facilitarà l’assistència de l’alumnat i el professorat a assajos i trobades pedagògiques amb professionals per poder veure in situ com es desenvolupa l’activitat artística i laboral dels professionals de les arts escèniques. També s’oferiran pràctiques a alumnes per complementar la formació en algunes assignatures.
El projecte es vol posar al servei de referents en el sector de l’audiovisual i de l’escena de la ciutat per establir sinergies, per exemple, amb l’Orfeó Martinenc, la Sala Razzmatazz, Barcelona Music Lab, el Gran Teatre del Liceu, la Sala Beckett, el Teatre Lliure, L’Auditori, el Palau de la Música Catalana, el Mercat de les Flors, el Primavera Sound, CIATRE (Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya) i ADETCA (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya) i amb les 248 empreses del sector.