Les obres a la Rambla fan aparèixer un pany de muralla i una porta medieval

El Portal de Trentaclaus estava situat on avui hi ha la plaça del Teatre.

11/07/2024 11:44 h

Ajuntament de Barcelona

Si aquests dies feu una passejada per la Rambla, mireu d’imaginar com era la part baixa d’aquesta popular avinguda en època medieval. Ara ho teniu una mica més fàcil, perquè els arqueòlegs han descobert com era la muralla, n’han trobat un pany nou i, amb ell, una de les antigues portes de la ciutat.

És el que es coneixia com a Portal de Trentaclaus (foto: Pepe Herrero), situat a l’actual carrer dels Escudellers, que creua la plaça del Teatre, just davant del Teatre Principal. La muralla es va construir entre finals del segle XIII i mitjans del segle XIV i, aquest fragment de muralla i aquesta porta que s’acaben de trobar corresponen al segle XIV. El portal es coneixia com a Portal de Trentaclaus, però també com a Portal dels Ollers, ja que en aquell temps treballaven a la zona molts mestres terrissaires que produïen olles i escudelles.

Les restes del portal s’han descobert durant les obres de millora de la Rambla i corresponen al tancament original del recinte emmurallat a l’alçada d’aquesta avinguda. De moment, continuen les excavacions, així que no es descarta que apareguin noves troballes a més de les que han aparegut a la banda mar de la Rambla i a la part oposada (plaça de Catalunya), on també s’ha trobat un fragment petit de muralla.

Les muralles medievals de Barcelona van ser refetes per ordre del rei Pere II El Gran després d’una confrontació amb forces franceses. Es va fer càrrec de les obres (el primer gran projecte públic urbà que gestionava) el Consell de Cent, que va fer reedificar la muralla, afegint als portals que ja existien (els de Boqueria, Portaferrissa o Jonqueres), alguns de nous, com el Portal Nou, de l’any 1295.

Un nou conflicte bèl·lic, aquest cop amb Castella, l’any 1357, va decidir el Consell de Cent a millorar les muralles refetes el segle XIII, reforçant el perímetre de la ciutat antiga, tret del Raval. Va ser una tasca de gran complexitat, que va incloure fins i tot el trasllat de la riera.

Si us voleu fer una idea de com era el traçat de les muralles i on estaven situades les portes de la ciutat en època medieval, consulteu la Carta Històrica de Barcelona.

Etiquetes associades a la notícia