Nou Pla estratègic de ciència i innovació 2024-2027

El nou Pla estratègic de ciència i innovació tindrà el doble de pressupost que el pla anterior, amb una inversió prevista de 130 milions d’euros entre el 2024 i el 2027. Com a novetat, el pla incorpora la transferència de coneixement i la innovació com a eixos vertebradors del creixement sostenible, la diversificació de l’economia i la internacionalització de la ciutat. L’objectiu és que Barcelona es consolidi com a capital científica d’Espanya i com una de les principals capitals científiques d’Europa.

16/07/2024 14:55 h

Ajuntament de Barcelona

El Pla estratègic de ciència i innovació inclou un conjunt d’iniciatives organitzades en 5 línies estratègiques, 8 eixos d’actuació, 5 projectes tractors, 10 projectes estratègics i 46 mesures concretes:

  • Eix 1. Governança publicoprivada: consolidar la Barcelona Innovation Coast (BIC), una plataforma de referència de la innovació i la promoció de la transferència de coneixement a Barcelona i l’àrea metropolitana.
  • Eix 2. Promoció internacional: desenvolupar els acords recollits al conveni de capitalitat científica per incrementar els recursos i la visibilitat de Barcelona en el camp científic i tecnològic a través de, per exemple, l’atracció d’inversions o esdeveniments científics o el reconeixement de les trajectòries en el camp de la ciència i la recerca amb el premi Hipàtia.
  • Eix 3. Hubs de recerca i innovació: es desenvoluparà un programa d’equipaments de coneixement, recerca i innovació coordinat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). A la ciutat s’han identificat sis àrees: liderar la gran transformació urbana que significa la Ciutadella del Coneixement, reforçar el Campus Diagonal-Besòs, donar suport als projectes de l’Eix Diagonal Salut, consolidar la Zona Nord – Collserola, impulsar el 22@ i acompanyar el projecte La Industrial+.
  • Eix 4. Desenvolupament del teixit científic i tecnològic dels sectors estratègics: es farà una proposta d’ordenança de desgravació fiscal per a recerca i transferència per atraure i retenir empreses intensives en R+D. Es manté la desgravació del 95% en l’IBI per a centres de recerca i universitats, però es preveu una nova bonificació de l’IBI per a activitats econòmiques considerades d’especial interès o utilitat municipal. Pel que fa a l’IAE, es preveuen bonificacions a partir del 50% per inversions en actius fixos de més d’un milió d’euros i la generació de llocs de treball per empreses que estableixin centres d’innovació o empreses emergents a la ciutat.
  • Eix 5. Foment de la recerca, el talent i l’ocupació científica: es portarà a terme el nou programa CreaFeina Investiga, que vol consolidar diverses línies de subvencions i impulsar bianualment la Convocatòria de recerca i innovació i la Convocatòria de recerca jove i emergent. A més, es donarà suport a projectes centrats en l’emergència climàtica i a projectes centrats en la innovació urbana a través del programa Ciutat Proactiva.
  • Eix 6. Innovació i transferència del coneixement: s’establirà a Barcelona el primer centre a Espanya de l’Institut Fraunhofer, l’organització més gran i prestigiosa d’Europa en investigació aplicada. També es vol consolidar la iniciativa Barcelona Deep Tech Node per donar suport a les empreses emergents i empreses derivades de tecnologia profunda.
  • Eix 7. Ciutadania i cultura científica: es preveu dur a terme novament la Biennal Ciutat i Ciència els anys 2025 i 2027. Així mateix, es continuarà organitzant anualment la Festa de la Ciència com a espai de trobada entre la ciutadania i l’ecosistema científic de la ciutat.
  • Eix 8. Formació i vocacions científiques a la ciutat: es mantenen els programes Prometeus, per garantir l’accés a la universitat i la formació al llarg de la vida gràcies al suport i acompanyament a joves amb realitats socioeconòmiques desfavorables, i el pla STEAM Barcelona, per continuar fomentant els coneixements, les competències i les vocacions científiques i tecnològiques amb perspectiva de gènere entre tota la comunitat educativa. A més, es vol promoure Barcelona com a ciutat universitària a escala estatal i internacional.

El pla també es marca com a objectius de futur avançar cap la neutralitat climàtica, ampliar i promoure la participació de les dones en l’àmbit científic i tecnològic o contribuir a una governança pública i fonamentada en l’humanisme tecnològic de la intel·ligència artificial (IA). Pel que fa als sectors, Barcelona aspira a ser decisiva en el disseny i la producció de xips electrònics i fotònics, consolidar-se com a capital de la biotecnologia i les ciències de la salut i ser, també, una de les capitals europees en la creació i l’aprofitament de les tecnologies digitals i quàntiques.

Etiquetes associades a la notícia