Com protegir les dones amb discapacitat intel·lectual davant la violència sexual?

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) han elaborat una guia bàsica de recomanacions per a la detecció i l’atenció de les violències sexuals en dones joves amb discapacitat intel·lectual. El 80% de les nenes i les dones amb discapacitat viuen o han viscut violència i tenen quatre vegades més risc de patir situacions de violència sexual en comparació amb les dones sense discapacitat.

18/03/2025 12:31 h

Ajuntament de Barcelona

El Circuit Barcelona contra la Violència Masclista és un projecte de col·laboració interinstitucional que té com a objectiu contribuir a millorar la detecció i l’abordatge de les violències masclistes que poden viure les dones joves amb discapacitat intel·lectual. Amb l’impuls de la nova guia es vol donar una eina útil i pràctica per als equips professionals dels diferents serveis municipals de la ciutat, però també contribuir a la desconstrucció de mites al voltant de les persones amb discapacitat intel·lectual i visibilitzar les manifestacions de la violència masclista i, sobretot, de les violències sexuals en aquest col·lectiu.

La guia es marca tres objectius:

  • Aportar millores als equips professionals en la detecció i l’acompanyament davant les violències sexuals de les dones joves amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.
  • Potenciar el treball en xarxa perquè els diferents recursos i serveis comparteixin objectius i treballin conjuntament.
  • Promoure un canvi de mirada envers les persones amb discapacitat i les violències masclistes que poden viure, ampliant i transformant imaginaris i centrant la intervenció en el marc dels drets humans i la perspectiva feminista interseccional.

Segons dades del Parlament Europeu (2004), el 80% de les nenes i les dones amb discapacitat viuen o han viscut violència i tenen quatre vegades més risc de patir situacions de violència sexual en comparació amb les dones sense discapacitat. En relació amb la persona agressora, gran part de les violències sexuals es donen en entorns de confiança: han estat exercides per homes en l’àmbit familiar (29,3%) i amics i coneguts (55,7%).

Les dades s’expliquen per diversos factors. En primer lloc, per les condicions d’exclusió i discriminació d’aquest col·lectiu, que fan que visquin en condicions de vulnerabilitat, i també per la manca d’educació afectivosexual que es dona en el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament.

Etiquetes associades a la notícia