Llum verda a la modificació de la regulació del repartiment a domicili a la Zona Franca

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament uns ajustos al Pla especial d’usos d’activitats vinculades al repartiment a domicili, amb l’objectiu de garantir el futur industrial de la Zona Franca. Es mantenen intactes els aspectes de la normativa aprovada al gener del 2023, que restringeix als teixits residencials de tota la ciutat una sèrie d’activitats vinculades al comerç electrònic i les entregues a domicili de compres, aliments, menjars preparats i altres articles.

26/07/2024 12:30 h

Ajuntament de Barcelona

Les modificacions aplicades a la normativa permeten flexibilitzar les activitats relacionades amb l’alimentació i la paqueteria vinculades al repartiment a domicili a les zones industrials, que amb les condicions del text original quedaven restringides, garantint que no s’implantin en contacte amb els teixits residencials confrontants. En cap cas es modifiquen les prohibicions de l’obertura de supermercats fantasma i macrocuines en zones residencials, on cal assegurar el descans veïnal.

En concret, el canvi de normativa afecta els establiments i les activitats de la Zona Franca següents:

  • Cuines industrials o agrupades: el nou document elimina la condició de densitat anterior, que determinava que només hi podia haver un establiment dedicat a la mateixa activitat en un radi de 400 metres. No es poden instal·lar en parcel·les confrontants amb teixits residencials per assegurar que no es produeix cap afectació a la vida quotidiana dels veïns i veïnes, ni tampoc a la zona industrial del Bon Pastor i el 22@.
  • Agències de paqueteria: s’eliminen les condicions de densitat i distància del document anterior, però es manté la prohibició de situar aquesta activitat en parcel·les confrontants amb teixits residencials. Al polígon del Bon Pastor es mantenen les condicions de la normativa vigent, i al 22@ no es poden implantar. A banda, les agències de paqueteria no poden disposar d’una llicència múltiple en cap de les altres activitats principals regulades per aquest pla.
  • Repartiment a domicili per a magatzems d’aliments i magatzems de mercaderies no perilloses: s’introdueix el permís d’implantació a la Zona Franca de manera exclusiva perquè els magatzems d’aliments puguin incloure l’activitat de repartiment a domicili, sempre que es tracti de parcel·les que no confrontin amb teixits residencials. No s’accepten al polígon del Bon Pastor ni al 22@. El mateix canvi s’aplica per als magatzems de mercaderies no perilloses.
  • Espais reservats per als repartidors: la normativa anterior determinava que les agències de paqueteria amb un establiment de més de 400 metres quadrats havien de reservar un espai d’espera i estada per als repartidors de 10 metres quadrats per cada 100 metres quadrats de superfície construïda. Amb la nova redacció, les agències de paqueteria més grans de 400 metres quadrats han de reservar un espai mínim de 20 metres quadrats per al repartiment, i en qualsevol cas, el necessari per als repartidors per evitar externalitats a la via pública. S’apliquen les mateixes condicions als magatzems d’aliments i magatzems de mercaderies no perilloses als sòls industrials de la Zona Franca, i no s’aplica al 22@ i les parcel·les que confrontin amb teixits residencials.

Etiquetes associades a la notícia