Impuls per renovar i millorar l’enllumenat de la ciutat

Seran un total de 153 actuacions fins al 2028 amb una inversió de 22 milions d’euros per millorar i transformar l’enllumenat a través del Pla de manteniment integral (PMI), en el marc del Pla Endreça. L’objectiu és assolir el 100% de telegestió de l’enllumenat i passar del 35% al 50% de tecnologia LED. Un dels exemples és l’actuació que s’està executant al carrer de les Camèlies, on es fa una renovació integral de les instal·lacions que comporta el canvi de 52 fanals i 800 metres de cablejat.

14/07/2024 10:58 h

Ecologia Urbana

De les actuacions previstes per a aquest 2024, vint-i-tres ja s’han enllestit, dues estan en execució i onze començaran a partir del mes de setembre. L’objectiu és millorar la sensació lumínica dels carrers mitjançant la tecnologia LED (llum blanca), corregir punts foscos i implementar noves tecnologies per afavorir l’estalvi energètic. A més de millorar la sensació lumínica, també es busca donar uniformitat a la llum i millorar la sensació de seguretat i confort amb instal·lacions més eficients i sostenibles.

Actualment hi ha en marxa l’actuació del carrer de les Camèlies, on es fa una renovació integral de les instal·lacions: es canvien 52 fanals i 800 metres de cablejat. S’hi instal·len punts de llum amb doble lluminària, és a dir, el mateix fanal té un punt orientat a la calçada i un altre d’específic per a la vorera per garantir una bona il·luminació i uniformitat allà on és més necessària. També es milloren els quadres de comandament amb la incorporació del sistema de telegestió i regulació.

Aquest mes de juliol s’ha enllestit una actuació similar de renovació al barri del Fort Pienc, a l’Eixample, als carrers de Nàpols i Sicília, entre el carrer d’Aragó i la Gran Via, i als carrers del Consell de Cent i la Diputació, entre els carrers de Nàpols i Sicília.

Un total de 157.000 punts de llum a Barcelona

A la ciutat hi ha 157.000 punts de llum, i el 35% funcionen amb tecnologia LED. En total hi ha una potència instal·lada de 16.300 kW i un consum de 67 GWh/any, que representen el 20% del total del consum d’energia.

Tots els projectes de millora i renovació es treballen de manera conjunta amb cada districte per detectar on cal fer les millores. Els projectes es treballen amb els criteris següents:

  • Millora de la sensació lumínica, que no vol dir més llum, sinó llum més ben repartida i dirigida.
  • Tecnologia LED, de llum blanca eficient, que contribueix a aquesta millora del confort.
  • Més uniformitat lumínica per evitar taques de llum.
  • Augment de la llum a la vorera i priorització de les zones de vianants.
  • Reducció de l’altura del punt de llum a les voreres (per sota dels 5 metres) i sempre per sota de la capçada dels arbres.
  • Diferent temperatura de color a les voreres i als vials, per aportar calidesa als vianants i diferenciar els espais per a les persones i per als vehicles.
  • Augment de la telegestió i, per tant, més eficiència energètica i optimització de les operacions amb sistemes de control i regulació.

També s’incorporen criteris de seguretat amb perspectiva de gènere:

  • Llum blanca de tecnologia LED, que permet repartir millor la llum i proporcionar una sensació lumínica millor i de més seguretat.
  • Eliminació dels punts foscos o taques fosques per donar continuïtat lumínica als recorreguts.
  • Més uniformitat i regularitat dels nivells de llum.
  • Incorporació de sistemes de control i regulació que permeten regular l’encesa i l’apagada dels llums en diferents espais i per a diferents usos.

Aposta per la gestió eficient

L’objectiu és renovar els dispositius de control, augmentar la telegestió i millorar els sistemes de comunicació. Els punts de llum es governen a partir de 2.582 quadres de comandament i es treballarà perquè siguin telegestionats l’any 2028.

Hi ha un sistema de control centralitzat que permet fer el seguiment de les incidències amb més repercussió i assegurar el funcionament de l’enllumenat de la ciutat. També permet detectar avaries, reprogramar els horaris, fer un control dinàmic de la lluminositat (ajust de l’horari d’encesa i apagada segons les condicions de cada zona) i fer la simulació dels consums de les instal·lacions.

Tot plegat, per assolir tres fites:

  1.   Zero apagades de carrer, l’índex de disponibilitat del servei és del 99,9%
  2.   Zero defectes elèctrics
  3.   Zero defectes mecànics

És per aquest motiu que aquest procés de renovació i millora es desenvolupa de manera paral·lela al manteniment correctiu, de detecció i de reparació d’avaries, al manteniment preventiu, de neteja i canvi de làmpades de manera programada, i al manteniment normatiu, per verificar totes les instal·lacions.