Més de 22 hectàrees de verd noves i 216 espais amb ombra per a una ciutat més saludable

El Programa d’espais de proximitat i interiors (PEPI) renovarà espais desaprofitats a tots els barris de la ciutat per fer-hi emergir el verd i beneficiar la salut dels veïns i veïnes. Són solars, espais entre edificis, cantonades o interiors d’illa que tenen un gran potencial un cop transformats. Estan distribuïts arreu i arriben a sumar un terç de la superfície de la ciutat.

17/07/2024 14:24 h

Ajuntament de Barcelona

En el marc del pla Clima, es preveuen 357 actuacions amb una inversió de més de 150 milions d’euros. Són petits espais que, sumats, poden marcar la diferència en la qualitat de l’espai urbà a Barcelona. En aquest mandat es preveuen 71 intervencions a tots els districtes, que suposaran un guany de 22,3 hectàrees de verd, essencials per reduir l’impacte de la calor en el context actual de canvi climàtic.

Alguns exemples d’espais en què es guanyarà verd són la coberta sobre el Dipòsit del Rei Martí (Sarrià – Sant Gervasi), l’espai davant de l’Escola Cal Maiol (Sants-Montjuïc), l’espai entre blocs d’habitatges al carrer de Juan de Mena (Horta-Guinardó), la coberta dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya – jardins d’Oriol Martorell (Sarrià – Sant Gervasi) i la plaça davant de l’Escola Sant Martí, al carrer de Castella (Sant Martí).

Entre les actuacions previstes hi ha les següents:

  • 18 interiors d’illa, alguns de nous, com Illa Danubi (les Corts), Estoril 34 (Horta-Guinardó) i Illa Colorantes (Sant Andreu), i d’altres que es milloraran, com els jardins de Beatriu de Provença, de Clotilde Cerdà i d’Emma de Barcelona, tots ells a l’Eixample.
  • 216 espais d’ombra, que inclouen àrees de joc infantil i patis d’escola (Escola Pere Vila, a Ciutat Vella, Institut Escola Mirades, a Horta-Guinardó, Escola Mercè Rodoreda, a Nou Barris, i Escola Mestre Enric Gibert i Camins, a Sant Andreu). Preferentment s’incorporarà verd urbà, però als espais on no sigui possible s’hi instal·laran infraestructures permanents (com pèrgoles fotovoltaiques) o estacionals (com tendals, per exemple). Els espais d’ombra minimitzen els efectes de les onades de calor.
  • 60 parets mitgeres, totes permanents, 17 de les quals formen part del Concurs Internacional d’Idees, en el marc de la Capital Mundial de l’Arquitectura, que Barcelona ostentarà el 2026.
  • 10 cobertes verdes en edificis d’escoles bressol municipals, amb horts urbans, recollida d’aigües pluvials, instal·lacions per a la generació d’energia renovable, compostatge de residus orgànics i zones d’estada i esbarjo per al veïnat. Les cinc escoles ja definides són l’EBM Pere Calafell (Sant Martí), l’EBM Ralet (Nou Barris), l’EBM El Fil (Sants-Montjuïc), l’EBM Les Quatre Torres (Sant Andreu) i l’EBM Caspolino (Gràcia).

Etiquetes associades a la notícia