Els calabossos del Castell de Montjuïc acullen més de 650 grafits realitzats pels presos. La tasca de documentació que s’ha realitzat fins ara als calabossos 3 i 4 ha permès de documentar el dia a dia de la reclusió en aquests espais, així com les vivències d’una diversitat de presoners i períodes històrics, des del darrer terç del segle XIX fins a les acaballes de la Guerra Civil espanyola. Un recorregut per la Barcelona, i el món, dels darrers 150 anys.
7 H. Diana
10 ½ H. Retrete
11 ½ H. Agua
13 H. Pan y Rancho
15 ½ H. Retrete
16 H. Agua
17 ½ H. Retrete
19 ½ H. Retrete
22 H. Silencio
Un text il·lustratiu d’un dia qualsevol a la vida d’un presoner. Una espera perpètua mentre malvivia en un d’aquests calabossos del castell de Montjuïc. I un petit fragment que, juntament la resta de grafits localitzats fins ara, ens ajudaran a refer una part de la dilatada història del castell i, per extensió, de la ciutat i el país.
El més probable és que el seu ús com a calabossos fos a partir de la construcció del nou castell del segle XVIII. Es troben situats sota les sales sud-est del pati d’armes, a la cota 180,00 metres sobre el nivell del mar, en un nivell intermedi entre les antigues casernes i el pati d’armes. Es tracta de cinc sales de 4,90 m d’ample i uns 6,90 m de llarg, comunicades per un passadís de 1,60 m d’ample, romanents del fortí que ocupava l’emplaçament de l’actual castell.
La recent remodelació del castell (2014-2017) i el seguiment arqueològic preceptiu, va propiciar la descoberta de grafits arreu d’aquests espais. El projecte de recuperació, conservació i restauració iniciat el 2015 ha posat al descobert un important nombre de grafits arreu als calabossos i passadís d’accés. L’estudi dels elements del conjunt permeten situar la realització dels grafits en tres èpoques diferenciades: la més antiga se situa en el darrer terç del segle XIX, la intermèdia entre 1900 i 1925 i un altre grup entre 1935 i 1940, que inclou tota l’etapa de la Guerra Civil espanyola.
-Arran de l’enderroc de la Ciutadella l’any 1870, molts presos foren traslladats als calabossos del castell de Montjuïc. Aquí s’hi retindran presos polítics i militars, els testimonis dels quals podem avui recuperar atenent-nos als missatges que, ja sigui en forma de text o de dibuixos, s’han conservat en els revestiments dels murs: l’atemptat de 1896 contra la processó de Corpus, la Setmana Tràgica, la vaga de la Canadenca, la Guerra Civil espanyola i la posterior postguerra són alguns dels fets històrics que han deixat rastre en aquests calabossos.
Anomenem “grafit” a una inscripció, dibuix o pintura fet en una paret o un monument, entre d’altres. Els grafits descoberts a Montjuïc són majoritàriament amb llapis, encara que també en trobem d’incisos, fets realitzats amb la punta d’alguna mena d’estri. Els grafits descoberts fins al moment corresponen a tres calabossos, amb una superfície aproximada, en cadascun dels calabossos, de 17m. lineals en una franja aproximadament de 1,20m. Els grafits ocupen una alçada màxima d‘1,90 m., a partir d’una altura mitjana de 0,70 m. respecte el terra.
Els elements gràfics descoberts, comptabilitzats com ja s’a comentat en més de 650, es presenten ara en forma de base de dades en aquest web per a la consulta o per al seu estudi aprofundit. Tots han estat documentats descriptivament i fotogràfica i es poden fer cerques a partir de la seva cronologia, temàtica o tècnica.