Ciència ciutadana a les escoles, la prèvia d’aquesta Festa

Enguany, la Festa s’allarga tres dies! En la seva 17a edició, el divendres 7 de juny, El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà una matinal orientada als centres educatius que han participat en el programa Ciència ciutadana a les escoles perquè comparteixin els resultats de la seva experiència durant el curs 2023-2024.

La jornada preveu la participació de prop de 200 alumnes i representants dels projectes de recerca que treballen en àmbits com l’estat hidrològic i ecològic del Riu Besós, els canvis estacionals de plantes i animals, la presència de microplàstics a la platja o l’impacte de les olors o els sons en els espais. 

Els següents són els projectes d’aquesta edició i els centres educatius que han participat:

  • Observadores del Mar. Institut Flos i Calcat, Institut Martí Pous i Institut XXV Olimpíada.
  • Mapa Sonor de Barcelona. Institut Caterina Albert, Institut Bernat Metge i Institut Mitjans Audiovisuals. 
  • Riunet. Escola Concepción Arenal, Institut Fort Pius i Institut Doctor Puigvert.
  • Plant*tes. Institut Escola Mirades i Institut Escola Coves d'en Cimany. 
  • Floodup. Institut Vapor del Fil, Institut La Guineueta i Institut Josep Serrat i Bonastre.
  • RitmeNatura. Escola La Farigola de Vallcarca i Institut La Sagrera Sant Andreu.
  • Mosquito Alert. Institut Narcís Monturiol i Institut Maria Espinalt.
  • OdourCollect. Escola Aldana i Institut Infanta Isabel d’Aragó.

Sobre Ciència ciutadana a les escoles

Ciència ciutadana a les escoles és un programa que vol sensibilitzar docents i alumnat sobre la importància de prendre part activa i tenir esperit crític davant de reptes socioambientals i, com a conseqüència, poder emprendre accions de divulgació i conscienciació en l’entorn més proper.

El programa està impulsat de manera coordinada per l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona. Al llarg d’un trimestre, integra la formació sobre el mètode científic de mostreig, l’ús d’aplicacions mòbils i web per a la recollida de dades i, finalment, l’anàlisi i la comunicació dels resultats. 

Al llarg de set edicions, el programa ha arribat a 100 centres educatius i 3.500 estudiants que han treballat en nou projectes de recerca diferents, cosa que ha permès consolidar la ciència ciutadana com a eina educativa multidisciplinària. 

Més ciència ciutadana a la Festa

A part de la jornada prèvia per a escoles, durant el cap de setmana, l’espai Ciència ciutadana oferirà activitats d’aquesta temàtica al voltant d’alguns dels projectes promoguts a Barcelona i la seva zona d’influència.

Hi haurà jocs com Viatge a Green Deal, una dinàmica per descobrir de quina manera podem ser més sostenibles i implicar-nos en contra el canvi climàtic. També hi haurà tota mena de tallers, alguns relacionats amb les espècies marines com la BioMARató, descobreix la biodiversitat de les platges, o d’altres per conèixer projectes i estudis per millorar el benestar de les ciutats com Apropar la ciència ciutadana en urbanisme i salut a la societat.  I si us animeu, fins i tot, podreu anar a RitmeNatura: segueix el ritme de la natura, un espai per descobrir la fenologia a partir de la tecnologia!

Aprofita totes les propostes de l’espai i gaudeix i aprèn de la ciència ciutadana com no ho has fet abans!