Neus Frigola
Amb la mediació de la Fundació Suñol
Institut Escola ARTS
L’Institut Escola ARTS es va crear el 2019, ocupant les instal·lacions de l’antiga Escola Miquel Bleach i de l’antiga Escola Sant Vicenç de Paül, a Hostafrancs (Sants – Montjuïc). Des de la seva posada en marxa, situa l’art, el patrimoni i l’actualitat en la vida diària del centre. Com a escola Tàndem, s’ha vinculat al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Participa per cinquena vegada al programa espais c.
Neus Frigola
Graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i amb un màster en art-teràpia per la Universidad Autónoma de Madrid. Actualment combina la producció artística amb el projecte “Arte Paliativo”, entitat que acompanya el procés de malaltia a través de l’art en contextos hospitalaris i centres sociosanitaris.
La pràctica art-terapèutica la porta a centrar la seva investigació artística en el bonic i dolorós d’habitar un cos que desitja, emmalalteix, envelleix, estima. Així, recull sensacions, indaga intuïcions i estudia casos, utilitzant el dibuix com a canal d’exploració psicològica i la representació surrealista com a poètica des de la qual assajar possibles vincles.
Els elements que conflueixen en el procés de creació de Neus Frigola tenen una relació molt íntima amb els processos terapèutics que acompanya, ja que la connexió amb els materials resulta pur motor, la metàfora possibilitada de comprensió, re-situació i canvi, i el trauma i energia. En un escenari on sembla que l’emoció incapaciti i debiliti, i en el qual la joventut, la força i la salut s’imposen com a indispensables en el dret a tenir una veu, hem de buscar la manera de penetrar les mateixes fissures cap a noves rutes, i resistir.
Fundació Suñol
La tardor de 2010, la Fundació Suñol va contribuir de forma decisiva a donar visibilitat a EN RESiDÈNCiA, que havia realitzat la seva primera edició amb tres artistes (Salvador Juanpere, Daniel Chust-Peters i Lluís Sabadell Artiga) residents a instituts d’educació secundària. Onze anys després, la Fundació torna a participar en la posada en marxa d’un nou format de programa que vincula la creació contemporània amb centres educatius.
La Fundació Suñol es va crear l’any 2002 amb l’objectiu de difondre la Col·lecció Suñol Soler. Alhora, la Fundació impulsa un projecte per afavorir la difusió i producció artística contemporània, amb l’objectiu de completar la proposta cultural de Barcelona i ampliar la plataforma de coneixement contemporani de la ciutat.
La Fundació Suñol actua en diversos eixos. D’una banda, es dedica a la conservació i la difusió de la col·lecció, que sota diferents formats i lectures, es mostra tant a la seu pròpia com en col·laboració amb reconegudes institucions culturals. D’altra banda, manté un compromís amb la creació contemporània actual a través de la producció i l’organització d’exposicions i activitats sobre temes, artistes o projectes d’interès en l’entramat artístic del territori. A més, impulsa programes públics i projectes educatius vinculats a l’art contemporani dirigits a una diversitat de col·lectius i en diàleg amb diferents agents.