espai c a l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer

Març Rabal
Amb la mediació de Chiquita Room


Escola Mossèn Jacint Verdaguer

Al peu de la muntanya de Montjuïc, al Poble-Sec, trobem aquesta escola amb elements arquitectònics noucentistes que va ser creada l’any 1931. Arquitectònicament, va ser concebuda per Josep Goday, autor del projecte de moltes altres escoles de la ciutat (Pere Vila, Pau Claris, Ramon Llull, Miquel Tarradell, etc.).  Als seus orígens va pertànyer a la xarxa d’escoles públiques, anomenades grups escolars, que va crear l’Ajuntament de Barcelona durant la segona república. Durant aquesta època el professorat va fer formació i va incorporar la innovació pedagògica catalana i europea del moment. En l’actualitat formen part de la Xarxa d’escoles pel canvi (Xxc) i també de la xarxa d’escoles històriques de la ciutat de Barcelona. L’escola Mossèn Jacint Verdaguer participa per primer cop a espais c en aquesta desena edició (2024-2025) amb un objectiu alineat en la seva pràctica educativa: oferir a l’alumnat una educació amb visió humanista que ajudi els infants a esdevenir persones autònomes, crítiques i compromeses.

Març Rabal

Març Rabal (Barcelona, 1976) va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a l’École Nationale d’Arts Décoratifs de París (Ensad). La seva trajectòria artística, amb 20 anys de recorregut, l’ha portat a exposar a diverses ciutats europees i a treballar regularment amb galeries de Barcelona i de les Illes Balears.

La seva obra cerca la construcció d’una poètica visual a partir del material trobat: aquesta varietat de matisos i textures que aporta el material gràcies a la seva multiplicitat de procedències, suma a més una capa històrica que s’incrusta al resultat final.

Pel que fa a la formalització de la seva obra, fa temps que investiga el collage aplicat a diferents formats i suports com el vídeo (Stop-motion) o el llibre d’artista.

Algunes de les seves obres formen part de col·leccions com Fundació Banc de Sabadell, Fundació Vila Casas, Col·lecció de videoart de Teresa Sapey o Fundació Barcelona Olímpica entre d’altres.

Chiquita Room

Des de 2016, Chiquita Room és un centre d’art i creació contemporània que desenvolupa la seva activitat com a galeria, residència per artistes, productora i comissària de projectes i editorial de llibre d’artista. Situat al barri de Sant Antoni (L’Eixample), Chiquita Room s’ha enfocat al treball interdisciplinari i col·lectiu, amb la voluntat de donar suport al talent local i internacional amb un profund compromís d’escolta per a fomentar el potencial creatiu de persones i grups. En aquest context, Chiquita Room va ser seleccionada per ARCO 2023 per a la secció “Opening”, orientada als nous artistes i escenes. Participa en el programa espais c des de la seva vuitena edició (2021-2022), i ha acompanyat la residència de Laura Zuccaro a l’espai c de l’Escola Miralletes (2022-2024).