Els anigetals són uns éssers que estan deixant de ser animals per convertir-se en plantes que han inventat a l’espai C de l’Escola Dolors Monserdà-Santapau Anita García, Gonzalo Elvira i els alumnes que hi participen. Podrien els anigetals habitar en una obra d’Antoni Tàpies? Aquest va ser el punt de partida del taller que des del Museu Tàpies es va organitzar amb motiu del Barcelona Dibuixa el 20 d’octubre del 2024. D’aquesta manera, l’Anita i en Gonzalo, amb l’equip d’Educació del museu, van preparar unes propostes pensades per a persones de totes les edats amb l’objectiu de donar a conèixer la selva de Misiones (situada al Nord de l’Argentina), descrita per Horacio Quiroga a Cuentos de la selva, i a la vegada fer descobrir l’obra de Tàpies i la flora local.
En primer lloc, els participants rebien un full d’instruccions i se’ls convidava baixar al nivell -2 d’exposició amb aquestes recomanacions:
-Trobareu obres d’Antoni Tàpies. Sentireu de fons uns sons que us transportaran a la selva de Misiones, al nord d’Argentina …
-Deixeu-vos endur per la remor d’animals i plantes …
-Imagineu ¿quins éssers podrien habitar els quadres de l’artista? Ja ho teniu?
-Pugeu de nou a l’auditori del museu. Avui, aquest espai, s’ha convertit en un taller-laboratori al mig de la selva.
A l’auditori, hi havia quatre espais de participació. En primer lloc, l’espai de documentació i lectura amb fotografies i llibres per conèixer els orígens del taller.
En segon lloc, un espai per a dibuixar l’Anigetal o un altre ésser que pogués habitar a les obres de l’exposició. Calia partir de les taques de la cartolina. Aquestes taques s’havien fet amb tinta d’herba mate prèviament a l’escola. Amb un llapis o retolador els participants afegien elements a la taca per a transformar-la en un ésser viu.
El tercer espai estava dedicat al collage amb images de plantes del pati de l’escola i animals de la selva de Misiones. La idea era elaborar un Anigetal amb la unió d’aquests elements.
L’espai quatre permetia experimentar amb tinta d’herba mate per a crear taques com les que s’havien transformat a l’espai de dibuix.
Per a acabar, les persones participants havien de portar el dibuix de l’Anigetal al nivell -2, al costat de les obres que els havien inspirat.
Com a resum d’aquella jornada podeu veure el vídeo que mostra tot el procés, posant èmfasi en la transformació de l’espai de la sala d’exposició amb els sons d’anigetals enregistrats i editats pel docent Òscar Sanoguera.
*Totes les fotografies són d’Edu Pedrocchi. El vídeo ha sigut realitzat per Gustavo Germano.