Durant el curs 2023-2024, els infants de l’Escola Dolors Monserdà-Santapau que han participat a l’Espai C han realitzat diverses sortides per complementar la pràctica que realitzen amb els artistes l’Anita García i en Gonzalo Elvira.
Per començar, el 21 de novembre vam visitar el laboratori que Anita García havia projectat a la Fundació Joan Miró i que expliquem en un article anterior d’aquest bloc.
El matí del divendres 1 de març, els infants i els artistes van visitar el Museu Tàpies. En primer lloc, vam entrar a la biblioteca on vam poder veure l’edició en facsímil Novel·la d’Antoni Tàpies i Joan Brossa. La idea era veure un exemple d’un llibre d’artista, un format que l’alumnat ha descobert en el marc de l’Espai C. També, vam poder fullejar un exemplar d’un llibre publicat a l’edifici del museu quan era una editorial, la Montaner y Simón,i així comprovar com eren les publicacions fa més de cent anys. Els llibres han tingut una presència important en el desenvolupament de l’Espai C aquest curs.
Després de la visita a la biblioteca, vam anar a veure la sèrie Les merles d’Antoni Tàpies. Les vam observar amb deteniment i vam relacionar les obres amb el text d’Antoni Tàpies extret de Memòria personal. Fragment per una autobiografia:
“Montseny, boscos, matinades, capvespres amb cants de rossinyols, passeigs per laberints d’alzines amb el meu gos estimat. Caminar, peus, sabates, bastó. Nits de boira, nits d’estrelles, nits d’ira, nits dialogant amb els companys, fent projectes, nits sentint música, nits d’amor…
Sovint anem d’excursió amb la Teresa per entre la molsa, descobrint els erols de pinetells, escoltant les merles, veient saltar els esquirols. Un dia la boira ens fa perdre i ens deixa unes hores desesperats en plena foscor al cim massa alt per a nosaltres del Turó de l’Home —exactament turó de l’home mort—, al Montseny, «mont de la senyera». Com si la mateixa muntanya ens hagués volgut recordar el necessari equilibri que hi ha d’haver entre l’atracció de la llum dels cims i la vida prop del poble.”
La comparació entre la flora i fauna de la selva de Misiones d’Argentina i les espècies que trobem en el nostre territori també ha sigut un dels eixos temàtics de l’Espai C.
La visita va acabar a la terrassa amb una observació del cel i els núvols. Després, vam descobrir l’obra Núvol i cadira, que ja havíem vist des del carrer. Per veure tots aquests elements des d’un altre punt de vista, vàrem fer servir miralls. Seguidament, vam iniciar una dinàmica amb filferros i de moviment corporal per a fer un exercici d’introspecció: què hi hauria dins del núvol? Ho vam dibuixar al damunt d’una fotocòpia d’una imatge de la façana. A tall de cloenda, vàrem posar en comú el que havíem imaginat. El procés queda recollit en aquest vídeo elaborat per l’Anita.