Categories
espai c a l'Institut Escola Eixample Espais

L’art i els seus llocs

L’art i els seus llocs és un llibre d’Antoni Tàpies que ens serveix per donar títol a aquesta entrada del blog. En el marc del programa Espais C, Gina Giménez va proposar que els alumnes de 1r i 3r de Primària de l’Institut Escola Eixample visitessin el seu taller i, més endavant, l’exposició que li dedicaria la galeria Ana Mas Projects a L’Hospitalet de Llobregat. 

L’artista, ja des de l’inici del programa, ha estat interessada en el vessant relacional de la pràctica creativa entre l’alumnat. També, en com aquesta pràctica i l’actitud dels alumnes varia fora del context de l’aula. Per aquest motiu, al llarg del curs s’han anat organitzant diverses sortides fora de l’aula en espais propis de l’art o l’artista: al museu, al taller de l’artista i a la galeria.

La visita al museu va tenir lloc el curs passat, l’1 d’abril del 2022. Els nens i nenes van visitar la biblioteca de la Fundació i van realitzar una pràctica d’observació i dibuix a partir d’una proposta de la Gina.

Visita a la biblioteca de la  Fundació Antoni Tàpies, Barcelona, 2022. Fotografia de Xavier Artuñedo.

Visita a la  Fundació Antoni Tàpies, Barcelona, 2022. Fotografia de Xavier Artuñedo.

L’alumnat de 1r, 3r i 6è de Primària va tornar a visitar la Fundació amb motiu del muntatge de l’exposició “La imaginació dels alumnes” el gener del 2023.

El 30 de març, els de 1r i 3r van visitar el taller de l’artista. La Gina va demanar als nens i nenes que observessin bé l’espai. Va explicar que ella no hi viu al taller, que casa seva és en un altre lloc. També va marcar les diferències entre un museu i una galeria, com per exemple, el fet que en un museu les obres no es poden comprar i, en canvi, a la galeria estan a la venda. Va preguntar als infants en què els feien pensar les formes que apareixien en els seus quadres i vam comprovar que, per la seva simplicitat i abstracció, podien representar diverses coses. Va convidar a fixar-se bé en les obres que ella tenia exposades verticalment al taller, ja que al cap d’unes setmanes, el 28 d’abril, els nens i nenes les anirien  a veure l’exposició a la galeria Ana Mas Projects on serien exposades. Segurament, els va dir, les veurien una mica diferents en aquest altre context, emmarcades i sense la pols del taller. 

Visita al taller de Gina Giménez, Barcelona, 2023. Fotografies de Maria Sellarès Pérez.

El 28 d’abril l’alumnat de 1r i 3r van anar a la galeria Ana Mas Projects de l’Hospitalet de Llobregat. Primer van entrar els de 3r mentre els de 1r s’esperaven a fora. Regina Giménez va fer una visita amb cada grup a l’exposició i després va demanar als nens i nenes que pengessin els dibuixos que havien fet a l’Espai C a les parets de la galeria, al costat de les obres de l’artista, al lloc que preferissin.

Visita a l’exposició Més poètic que no pas pedagògic ni practicable de Regina Giménez a la galeria Ana Mas Projects, Barcelona, 2023. Fotografies de Maria Sellarès Pérez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *