La trobada Escolabers posa punt final a un curs ple de ciència
Ahir va tenir lloc la trobada Escolabers al Centre Martorell d’Exposicions, l’esdeveniment que tanca l’edició del projecte Escolab d’enguany. Durant els mesos en actiu, s’ha comptat amb la participació de 50 centres de recerca, 131 centres educatius i 6.844 alumnes, així com més de 150 activitats. A més d’exposar els resultats d’aquest curs, es van presentar les novetats de la pròxima edició i es van compartir els ingredients clau a tenir en compte per organitzar una activitat educativa dins del projecte.
La jornada va reunir 30 escolabers, representants de centres de recerca i centres educatius, per acomiadar i compartir les experiències viscudes al llarg d’un curs ple de ciència. A més, es va fer un repàs pel que fa a la progressió del programa al llarg dels anys, des del seu origen al curs 2006-2007 fins a l’actualitat. En la gràfica es va observar la creixent evolució en el nombre de places disponibles, activitats i centres implicats, amb una caiguda dràstica durant la pandèmia i la progressiva recuperació actual. Per altra banda, es van presentar els tres reportatges de vídeo d’Escolab (De l’excavació arqueològica al laboratori; Interfícies persona-màquina. La comunicació entre el nostre cervell i ordinador; i La DefeNsA de les plantes) que il·lustren com és una activitat en el marc d’aquest programa i donen veu a l’alumnat, professorat i els centres de recerca implicats.
Bona part de la trobada se centrà a analitzar, de manera participativa Com seria la teva activitat Escolab ideal?, on es van posar en comú els ingredients clau per aconseguir l’activitat educativa idònia en l’àmbit de la recerca.
Pròxima publicació del web actualitzat
Posteriorment al tancament del curs 2023-2024, es va presentar la nova configuració del web i la plataforma de reserves en que s’ha treballat per fer el sistema més fàcil i intuïtiu pel que fa a l’experiència d’usuari, així com ampliar continguts que poden ser d’interès tant per centres de recerca com per centres educatius. Aquestes novetats s’actualitzaran el pròxim 8 de juliol, coincidint amb la publicació del programa d’activitats per al curs 2024-2025. Els centres educatius podran fer les seves sol·licituds per participar en el sorteig de les activitats des d’aquella data fins al 13 de setembre. El sorteig de les activitats es farà el 14 de setembre i, posteriorment, els centres educatius es podran inscriure lliurement en aquelles activitats que disposin de places.
Sobre Escolab
Escolab és una iniciativa de Barcelona Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, amb la participació dels centres de recerca que ofereixen les diverses activitats. El projecte obre la porta dels laboratoris i centres de recerca més capdavanters del país i ofereix l’oportunitat de dialogar amb el personal investigador que treballa en l’avenç de la societat.
Amb més de 8.000 places d’activitats científiques gratuïtes per a l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius per endinsar-se en propostes de ciències experimentals i tecnologia, ciències socials i humanitats, arquitectura, innovació empresarial, periodisme, educació infantil i ciències de l’esport, entre d’altres. Totes elles consisteixen en xerrades, tallers presencials o visites que permeten veure la gran diversitat de laboratoris que hi ha avui en el territori català i entrar en contacte directe amb els equips multidisciplinaris que hi treballen i les línies de recerca que segueixen.
Identifica't
Centre educatiu
Encara no ets usuari?
Centre de recerca
Ets un usuari d’un centre de recerca ja registrat?
Iniciar sessióVols donar d'alta el teu centre de recerca?
Completa el formulari