Alimentem-nos, naturalment!
Durant el curs escolar 2020-2021, el programa Escolab va posar en marxa dos projectes pilot juntament amb el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaris (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). Amb el títol Alimentem-nos, naturalment! i Tenim una idea, les propostes van afavorir un diàleg entre l’alumnat de secundària i el centre de recerca.
A través de l’activitat Alimentem-nos, naturalment!, l’alumnat de quart d’ESO de l’Institut Josep Tous es va enfrontar al repte d’analitzar què significa exactament menjar aliments “naturals” i va reflexionar sobre els missatges que ens arriben al voltant de l’alimentació. L’alumnat va descobrir les tècniques més actuals que s’utilitzen en millora vegetal, desmitificant la por als transgènics i l’edició genètica. La conveniència d’aquestes noves tecnologies va ser el tema escollit per debatre a l’aula, i en el qual l’alumnat va aprofundir posteriorment, cercant nova informació i recollint l’opinió de familiars i amistats a través d’una enquesta.
Quant a Tenim una idea, l’estudiant de doctorat del CRAG Andrés Rico va explicar a l’alumnat de segon d’ESO de l’Institut Bernat Metge la recerca del seu grup, dirigit per Ana I. Caño-Delgado. En concret, l’equip està treballant per aconseguir plantes més resistents a la sequera, un dels grans reptes als quals s’enfronta l’agricultura per tal de poder alimentar una població mundial creixent en un context de canvi climàtic. Després d’aquesta sessió centrada en la recerca, l’alumnat va proposar idees i estratègies per divulgar-la.
Aquest àudio d’Escolab recull els testimonis de la Zoila Babot, cap de la Unitat de Comunicació del CRAG, l’Iban Eduardo Muñoz, investigador del CRAG, i Julio Pérez, professor de l’Institut Bernat Metge, on comparteixen les claus de 'èxit del projecte.