Reconstruïm el clima i tècniques analítiques en Ciències de la Terra

GEO3BCN-CSIC

Tipus

Taller

Demostració

Xerrada

Durada

180

Places

12

Nivell

1r de Batxillerat

2n de Batxillerat

Cicle formatiu superior

Taller 1. Paleoclima. A càrrec de Santiago Giralt

La comunitat científica diu que les dades meteorològiques instrumentals disponibles mostren que l’actual escalfament que estem patint està clarament per sobre de la mitjana del registre instrumental i que és degut a l’acció humana. 

Però és cert això? Es pot comprovar d’alguna forma? 

Potser el que la comunitat científica diu no és cert perquè li falta tenir més dades del clima del passat per poder verificar aquesta afirmació… És possible reconstruir el clima del passat? I com es fa? 

El taller repassarà totes aquestes qüestions de forma interactiva.

Taller 3. Paleoecologia. A càrrec d’Encarni Montoya, Mª Carmen Trapote i Nuria Cañellas.

Processos ambientals i les seves dinàmiques espaciotemporals vistos des de la perspectiva que atorguen els registres sedimentaris. Com canvia el clima al llarg del temps i com afecta el paisatge que tenim al voltant? Què són els proxies biològics i per a què serveixen? En aquest taller s’explicarà com es pot usar la paleoecologia com una màquina del temps que, al seu torn, ens ajuda a entendre el present i a preparar-nos per al futur.

Tècniques analítiques en Ciències de la Terra: roques i minerals, joies, canvi climàtic…Taller a càrrec de Jordi Ibáñez i Robert Oliva.

La sessió mostra diferents aspectes de la recerca que es duu a terme a l’Institut Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) a partir d’un taller demostratiu dedicat a les tècniques analítiques per a l’estudi dels materials. 

Es proposa introduir a l’alumnat en les tècniques de difracció i fluorescència de raigs X que, respectivament, permeten determinar les fases cristal·lines i la composició elemental dels materials. Per exemple, gràcies a aquestes tècniques podem saber quina és la composició de les roques i els minerals, determinar si una joia és falsa, o estudiar els productes finals d’una reacció química. 

Aprofitem el taller per recordar conceptes com el de la llum, els fenòmens òptics i els raigs X, i també per explicar què és una part per milió (ppm), a fi de demostrar com unes poques ppm d’una impuresa poden canviar el color d’un mineral, el gust d’un aliment i fins i tot el clima del nostre planeta. 

Per a la realització del taller, els alumnes poden portar mostres per analitzar als laboratoris del GEO3BCN-CSIC. Per exemple, minerals, monedes antigues o alguna joia o ornament personal de metall.

Objectius 

  • Conèixer l’estat de la recerca en l’estudi del clima.
  • Aprendre com s’obtenen, analitzen i interpreten les llargues sèries de dades dels temps geològics.
  • Aprendre els principis de tècniques analítiques i la seva utilitat per a resoldre problemes científics.


Objectius de desenvolupament sostenible

Dates disponibles

Del 01/10/2024 al 20/06/2025

Registra't

Estic informat/ada de la política de protecció de dades i dono el meu consentiment al tractament de les meves dades de caràcter personal per a la finalitat descrita. Recordeu que podeu retirar el vostre consentiment en qualsevol moment.*