Vés al contingut

El projecte europeu de ‘take-away’ amb envasos reutilitzables arriba a Barcelona

Deu bars i restaurants de la ciutat ja ofereixen a la seva clientela envasos reutilitzables per a begudes i aliments per emportar.

17/07/2024 - 10:07 h - Medi ambient i sostenibilitat Ecologia Urbana

El projecte europeu de ‘take-away’ amb envasos reutilitzables arriba a Barcelona

Deu bars i restaurants de la ciutat ja ofereixen a la seva clientela envasos reutilitzables per a begudes i aliments per emportar.

Aquest projecte europeu innovador busca promoure l’ús d’envasos reutilitzables per al menjar i les begudes per emportar. Aquesta iniciativa s’està desenvolupant a sis ciutats europees: París, Berlín, Rotterdam, Ghent, Leuven i Barcelona, amb l’objectiu de fer dels envasos reutilitzables una pràctica habitual a tot Europa en els pròxims 3-5 anys.

La necessitat de reduir els envasos d’un sol ús

A la Unió Europea, es fan servir 2.025 milions d’envasos d’un sol ús cada any només en el sector del menjar per emportar, que generen més de 20.000 tones de residus anuals. Aquests envasos representen el 40% dels plàstics i el 50% del paper que s’utilitzen a la UE, i són un dels principals contaminants a les platges i rius de tot el món.

Objectius del projecte                                                                                                                                 

El projecte, que s’està desenvolupant enguany a Barcelona té com a objectius principals:

  • Promoure la reutilització: Augmentar el coneixement social sobre els beneficis dels envasos reutilitzables i fomentar-ne l’ús.
  • Impulsar la participació: Fomentar la implicació de bars, restaurants, cantines i empreses en iniciatives de menjar i begudes per emportar amb envasos reutilitzables.
  • Crear sinergies: Establir col·laboracions entre diferents agents per enfortir la infraestructura necessària per a la reutilització d’envasos.

Actors implicats

El projecte a Barcelona està liderat per la Fundació Rezero, amb la participació de Vasovengo, Bumerang, Les Mercedes i diversos establiments de restauració que s’hi han adherit. A més, té el suport, entre altres, de l’Ajuntament de Barcelona, el Gremi de Restauració de Barcelona, l’Eix Comercial del Poblenou i diverses empreses que ofereixen recompenses.

Recompenses per a la clientela

Les persones consumidores que optin per establiments que ofereixen envasos reutilitzables gaudiran de diversos premis. Una persona que utilitzi i retorni 21 vegades un envàs reutilitzable en la compra d’una beguda o un menjar en lloc d’un sol ús, rebrà de premi una experiència d’oci o cultura de la ciutat. Aquesta estratègia busca no només incentivar l’ús d’envasos reutilitzables, sinó també crear una comunitat de persones consumidores compromeses amb la sostenibilitat.

Els primers deu establiments de Barcelona

Les persones usuàries dels deu i els futurs establiments que se sumin al ‘take-away’ retornable paguen un dipòsit del got o l’envàs en el moment d’adquirir els aliments o begudes i se’ls reintegra un cop els tornen buits. Hi ha serveis que gestionen aquests dipòsits mitjançant aplicacions mòbils o cobren una quantitat només en cas que no es retornin els envasos dins els terminis establerts.

Amb aquesta iniciativa, Barcelona reafirma el seu compromís amb el medi ambient i marca el camí cap a un futur amb menys residus i més responsabilitat ambiental.

Suma’t al ‘take-away’ del futur !

Més informació