'Barricidi', a tocar de casa
El barri està a la venda. Qui ho ven? Qui ho compra? Qui ho vol?
A la d'una, a la de dues, a la de tres.... Adjudicat... Clar que sí: al millor postor!
Diuen que el Poble-sec està venent la seva ànima a qui la paga al metre quadrat. Diuen que està mudant de cara. I diuen que s'està quedant sense cos. I ho diuen les xifres. I ho denuncien els veïns. Ara també, des d'un escenari, encara que l'escenari estigui al carrer, en les places i en algun habitatge del barri.
Barricidi, la creació comunitària en la qual des de fa mesos treballa un grup de col·lectius i veïns del barri del Poble-sec, està gairebé a punt per assaltar els carrers del barri dissabte vinent, 6 de juliol (en dos passis, un a les 11.30 i un altre a les 18 hores), en el marc del Grec Festival de Barcelona. Ja li estan donant els últims retocs a la Casa de la Premsa, on s'iniciarà aquest espectacle *deambulant que pretén situar l'espectador als dos costats del tauler de joc en què s'ha convertit el barri: el públic es passejarà tant entre els possibles inversors en tres faraònics projectes que poden despullar al barri de la seva idiosincràsia quan estiguin finalitzats en el 2030 com entre les víctimes dels fons voltor: famílies de veïns de tota la vida que es queden sense casa per la pujada del preu dels lloguers davant l'arribada massiva de nous inquilins de major poder adquisitiu atrets per un barri que s'està posant de moda.
Barricidi va començar com una suma de voluntats, les del programa de creació comunitàriaART i PART i una sèrie de col·lectius i institucions radicades en el barri: Art&Coop, la sala teatral La Vilella, Transductors, Associació Susoespai, Trama, l'Institut del Teatre o el Mercat dels Flors. Primer van fixar un tema: la gentrificació del barri; després van reclamar la participació dels veïns; més tard van treballar amb ells en una sèrie de tallers tant per conèixer la realitat del barri com per endinsar-los en l'exercici de diverses disciplines artístiques... i, després de mesos de treball, els dos artistes consolidats que acompanyen als veïns en el procés, Jordi Pérez, responsable de la Vilella i de la companyia Sargantana, i la directora i coreògrafa Vero Cendoya, van idear a partir de tot el viscut una dramatúrgia que després van treballar col·lectivament: la d'un espectacle deambulant que arrencarà a la Casa de la Premsa, un edifici construït per a l'Exposició Universal de 1929, que fa anys que està en desús i que el moviment veïnal de barri reclama per a realitzar activitats, seguirà en un habitatge del carrer Poeta Cabanes i acabarà en el Centre Cívic El Sortidor. Un espectacle que han treballat a partir del text, del llenguatge del cos i la dansa, que comptarà amb projeccions videogràfiques i que obligarà els espectadors a passejar pel barri per descobrir els diferents escenaris.
Algú vol ajudar els veïns d'ART i PART Poble-sec a evitar un Barricidi?
A la d'una, a la de dues, a la de tres.... Adjudicat!!!