Barcelona Cultura

Apropem la cultura als barris. Propostes de cinema, música en directe, circ, teatre, dansa, art i pensament. Entrada gratuïta

Tardor 2024

'Lluernes d'hivern, a l'estiu', una visió onírica, sensorial i feta de records

27/06/2018
Sota la direcció de Stefano d'Argenio, els jardins Rubió i Lluch acolliran un espectacle que donarà una altra visió del barri del Raval

En travessar la porta, el visitant descobrirà uns jardins plens de màgia: uns jardins on la llum i les ombres li permetran descobrir unes lluernes que il·luminen noves maneres de mirar el barri del Raval, unes lluernes que busquen el camí cap al cel i que celebren l'arribada de l'estiu amb els rituals que tradicionalment acompanyen el solstici. La nit del 13 de juliol, nit de festa major al barri del Raval, en travessar la porta que dona accés als jardins Rubió i Lluch, els jardins que ocupen el pati de l'antic Hospital de la Santa Creu i la Casa de Convalescència, el visitant se submergirà en un món d'imatges de vegades oníriques o surrealistes malgrat que ancorades a la quotidianitat del barri: és l'univers de les Lluernes d'hivern a l'estiu, la performance-instal·lació que ha sorgit del laboratori de creació comunitària d'ART i PART del barri del Raval, liderat per Stefano d'Argenio -amb Paula Pascual de la Torre i Emanuele Nargi- d'INCA Catalunya, i amb direcció tècnica de Tot Raval.
Recorda Stefano que el punt de partida per definir aquesta performance interactiva i sensorial va ser el de la llum i el solstici, però que després ha anat evolucionant com a conseqüència de les aportacions de les participants en el laboratori de creació i també d'una visita que van fer plegats a una de les exposicions del CCCB, La llum negra. Tradicions secretes en l'art des dels anys cinquanta, durant la que van descobrir un text de la novel·la El monte Análogo, de René Daumal, un text de caràcter surrealista que descriu l'expedició d'un grup de personatges cap al cim del Monte Análogo, des del que podran tenir una visió diferent del territori que els envolta i que actua com una realitat paral·lela.
Qui el 13 de juliol decideixi traspassar el llindar de la porta que dona accés als jardins de Rubió i Lluch es convertirà d'alguna manera en part de l'expedició de què parla aquella novel·la i podrà tenir una visió diferent de l'univers que conforma el Raval; una visió onírica, sensorial i feta dels records, les intuïcions i les visions de qui ha participat en la seva creació; una visió fragmentària feta de petites històries que parlaran sobre educació, urbanisme o sexualitat, que miraran cap als balcons o que recuperaran els contes d'una àvia que sempre recomanava a la seva néta que "l'única manera de ser lliure és volar". I a partir de totes aquestes petites històries que s'amagaran en els racons d'aquest univers màgic, el visitant podrà dibuixar un nou plànol de la vida al Raval.
Aquest espectacle servirà d'embrió per definir el text i l'estètica de les Lluernes d'hivern que el pròxim mes de novembre acompanyaran l'encesa de llums de Nadal del barri del Raval. Si vols seguir la pista d'aquests petits focus de llum, podràs participar en els nous laboratoris que es convocaran el pròxim mes de setembre i que tornaran a estar comandats per Stefano d'Argenio, ànima del projecte.

Compartir