"Ens apropiem dels discursos de Shakespeare per parlar de l'evolució dels sistemes de poder"
Un rei. Un que són molts. Tots els que va escriure i descriure Shakespeare. I amb els discursos que va posar el de Stradford-on-Avon en boca de tots ells, els de LAminimAL construeixen les frases que pronuncia un rei d'ara, un tal Phillipe the Sixth, en un país que no vol seguir sota les seves ordres. Us sona de res? Daniela de Vecchi, directora del muntatge Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth, ens explica com han aplicat les regles que regeixen els muntatges de LAminimAL des de fa una dècada a aquest muntatge que ara arriba als escenaris del Barcelona Districte Cultural.
Volíeu demostrar que les paraules de Shakespare continuen vigents?
Que les paraules de Shakespeare continuen vigents es podria dir que és un fet. Creiem que no cal que ningú ho demostri, però posant-les en escena ens adonem de l'enorme força què tenen i de com els discursos dels reis històrics de Shakespeare, lluny de fer una defensa de la monarquia, ens fan reflexionar sobre la nostra condició de súbdites i ciutadanes. Els textos clàssics en la descripció del poder sempre seran vigents perquè continuen havent-hi els mateixos conflictes i dubtes sobre la manera de governar. Nosaltres juguem a experimentar on podríem situar aquests discursos en un context propi.
Com definiríeu els reis de Shakespeare? Quins serien els seus trets característics?
Shakespeare utilitza la Història per humanitzar aquests reis, i així descriure les virtuts i defectes humans i destapar les vacil·lacions a l'hora d'exercir l'autoritat. Diguem que ell també va jugar a fer que aquestes personalitats s'expressessin a través d'un llenguatge dramàtic i poètic les crítiques al poder vigent.
Què hi ha d'aquests reis, els de Shakespeare, que encara hi trobem als actuals?
Ben poc, no hi trobarem ni èpica ni discursos de gaire nivell literari. Però podríem dir que els pitjors trets característics dels reis medievals ara s'han traslladat al que seria la política en general. Sorprèn que en l'actualitat encara hi hagi gent que cregui i defensi la figura del rei: un càrrec hereditari, privilegiat i, com s'ha demostrat, impune davant les lleis.
Parleu, malgrat que no ho digueu explícitament, del que va passar a Catalunya amb el discurs de Felip VI? Us trobeu còmodes amb les referències a la vida política actual?
Sempre ens trobem còmodes parlant de política, perquè creiem que l'art és un espai polític que va molt més enllà de l'entreteniment. El nostre Phillipe VI és posat en evidència com ho fa cada dia el rei Felipe i la institució monàrquica. La política traspassa l'art com el vent, i al vent no se li pot agafar. El teatre és el fil de l'espasa de la Història, i nosaltres ens trobem com a casa esmolant aquest fil.
Com us vau plantejar la posada en escena?, què hi ha de les revisions modernes de Shakespeare en la vostra posada en escena?, què en penseu de les revisions modernes dels textos de Shakespeare?
La posada en escena es planteja, com totes les de LAminimAL, des del punt de vista de la recerca de llenguatge. Fa deu anys que desenvolupem una recerca al voltant de dispositius escènics que permetin que cada nit la representació sigui diferent. Per aquesta obra, vam plantejar unes consignes i normes que els intèrprets han d'acomplir durant l'espectacle i que restringeixen la seva llibertat de moviment i d'expressió, obligant-les a modificar les seves accions i intencions a cada funció. En realitat no fem una revisió de Shakespeare, ens apropiem dels seus discursos per parlar de l'evolució dels sistemes de poder, i a través de l'humor fer-nos reflexionar.
Shakespeare és una font inesgotable de joc dramàtic, de creativitat, d'humanitat i és sempre molt recomanable revisitar-lo.