Barcelona Cultura

Apropem la cultura als barris. Propostes de cinema, música en directe, circ, teatre, dansa, art i pensament. Entrada gratuïta

Tardor 2024

La revolta dels contes

Petit Cineclub

Audiovisual

Edat recomanada: Públic familiar

Voleu que us expliquem un conte? Un conte que potser pensàveu que coneixíeu? Un conte amb un final molt diferent del que sempre us havien explicat? Un conte en vers i pervers? Un conte de Roald Dahl?
Què pensaríeu si us diguéssim que la Caputxeta s'ha fet un abric amb la pell del llop? I que els tres porquets són uns porcs capitalistes? I que el més blau dels prínceps prefereix el vermell de la sang? I que la Ventafocs, si s'ha de casar, ho vol fer amb un fabricant de confitures? I que el mirall no li diu guapa a Blancaneu, sinó que li revela qui guanyarà a les curses de cavalls? Tot això és possible si us endinseu en els contes clàssics de la mà d'un dels escriptors més gamberros que ha escrit per a infants i joves, Roald Dahl (1916-1990). Dahl mai va pair els assots que va rebre quan era un noiet entremaliat ni la seva estada en un estricte internat, fets que van alimentar una imaginació endiablada que, anys després, va inventar històries com les de Matilda, Charlie i la fàbrica de xocolata, James i el préssec gegant o Els gremlins.
La moral sense moralitat dels relats en què està inspirat La revolta dels contes –van ser publicats el 1982 sota el títol de Revolting rhymes (aquí Versos perversos)– va arribar a la pantalla com a dos especials de Nadal de 30 minuts produïts per a la BBC, que es van fusionar en un únic metratges d’una hora per poder ser traslladats al cinema. La proposta va ser nominada a l'última edició dels premis Oscar en la categoria de Curtmetratge d'Animació.
En l'adaptació cinematogràfica de Versos perversos, l'il·lustrador no és com a la versió escrita Quentin Blake, sinó que els dibuixos els signa la companyia Magic Light Pictures, que també és la responsable d'una altra de les pel·lícules que podreu veure en aquesta edició del Petit Cineclub, El Nadal del senyor Branquilló, de Julia Donaldson.

ROALD DAHL

Roald Dahl estava condemnat a ser un aventurer d'ençà que els seus pares van decidir batejar-lo amb el nom de Roald en record de l'explorador Roald Amudsen, que havia estat el primer a arribar al Pol Sud. Després de passar la seva infància i adolescència en diferents internats on va presenciar i va patir maltractaments que el van fer sentir-se terriblement infeliç i desenvolupar una total aversió a qualsevol forma de crueltat –una de les qualitats que després destil·larien moltes de les seves històries–, Dahl va treballar a Kènia i Tanzània per a una empresa petroliera i després va fer-se pilot d'aviació durant la Segona Guerra Mundial. Va ser per explicar alguna de les experiències viscudes durant el conflicte bèl·lic que va començar a escriure. El seu primer llibre per a infants, Els gremlins, data de 1943.
Al llarg de la seva vida creativa, Dahl va combinar les històries per a infants i per a adults. I malgrat ara és recordat sobretot per les seves històries per als menuts, en el seu moment va ser molt valorat pels seus guions per a la televisió i el cinema: per exemple, a l'estil Alfred Hitchcock, va escriure –i presentar– Tales of the Unexpected (Històries imprevistes) o va signar l'adaptació al cinema de la novel·la de Ian Fleming Només es viu dues vegades, una de les aventures de l'agent 007.

 

Tràiler "La revolta dels contes"

 

 

FITXA

Director: Jakob Schuh i Jan Lachauer. Nacionalitat: Regne Unit, Any: 2016.

 

LA CRÍTICA HA ESCRIT

“La rebelión de los cuentos es la suma de dos especiales navideños de la BBC que hilan cinco de los seis poemas del libro en sendos bloques donde la narración oral de cuentos puede ser el preámbulo para un ritual de crueldad o, al modo de Sherezade, una provisional trinchera para la supervivencia.” JORDI COSTA ELPAIS.COM

Petit Cineclub

Què pot fer més feliç un nen que una pel·lícula de dibuixos animats?

El Petit Cineclub és una cita mensual per apropar un cinema de qualitat als nens i nenes de la ciutat, de la mà del Billy i la Milly Oncle, uns personatges de cine que d’una manera lúdica i didàctica ajudaran a petits i grans a descobrir la màgia del setè art. Un cinema divertit i educatiu, pensat per fer volar la imaginació i transmetre valors positius.  Els espectadors s’enduran a casa també una fitxa d’activitats relacionada amb la pel·lícula que acaben de veure.  

 

Sessions familiars dinamitzades.  

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots