Barcelona Cultura

Apropem la cultura als barris. Propostes de cinema, música en directe, circ, teatre, dansa, art i pensament. Entrada gratuïta

Tardor 2024

IF (L'últim desig)

Vero Cendoya

Teatre

DESCARREGA'T EL PDF DE LA FUNCIÓ ACCESSIBLE AQUI

 

Desitgem el que desitgem perquè som qui som? Però què desitgem? Quins són els límits del nostre desig? Els podem transgredir? Fins on ens pot portar aquest desig?

Una mare desitja ser enterrada al càmping on ha viscut tota la vida, al costat de la seva tenda de campanya, a la petita parcel·la on ha vist passar els dies i les nits. I desitja que l’enterrin les seves tres filles. I les seves filles compleixen el seu desig: la hi enterren. I totes tres, després d’enterrar-la, seuen al voltant d'una taula i xerren. De què? Dels seus desitjos, dels que han complert i dels que han quedat insatisfets, dels que han compartit i dels que han somiat a soles. I es dibuixen i es desdibuixen davant d’elles mateixes i davant dels ulls de l’espectador a través d’aquests somnis, d’aquests desitjos que les han fet com són. Perquè podem desitjar moltes coses i molt diferents: una carícia, un orgasme, una copa de vi, triomfar, que ens estimin, ser algú, deixar de ser invisible... I podem demanar que aquests desitjos es compleixin quan passa un estel fugaç o quan ens cau una pestanya de l’ull...

Vero Cendoya, Alba Florejachs i Gloria Sirvent són Vero, Alba i Glòria, les tres germanes. I són també les que han donat forma al text d’IF (L’últim desig) a partir de les improvisacions que han fet durant els assajos prenent com a punt de partida un text de la periodista i escriptora Natza Farré, un text àcid que traspua feminisme i un sentit de l’humor molt negre. També ha estat referent per a Vero Cendoya per crear aquesta posada en escena l’obra del pintor surrealista pop Mark Ryden.

Després de la seva gira per diferents escenaris del Barcelona Districte Cultural, IF (L’últim desig) es podrà veure a l’Off de La Villarroel durant el mes de maig.

FITXA

Inspirat en un text de Natza Farré. Direcció: Vero Cendoya. Interpretació: Alba Florejachs, Gloria Sirvent i Vero Cendoya. Ajudant de direcció: Mercè Vila Godoy. Disseny d'il·luminació: Sylva Kuchinow. Escenografia: Sebastià Brosa i Sergi Corbera. Disseny de vestuari: Laura García

LA CRÍTICA HA ESCRIT

“Les dones no fem riure. Ah no? Que ho preguntin a Florejachs, Sirvent i Cendoya que fan un tàndem tragicòmic extraordinari. No només per la complicitat interpretativa amb la que exprimeixen les situacions més dramàtiques i còmiques de l’obra, sinó per la manera com es llencen al buit sense mosquetons.” (CLARA MOLINÉ XIRGU - NÚVOL.COM)

“Vero Cendoya ha sabido elegir el mejor casting. Glòria Sirvent y Alba Florejachs no es la primera vez que demuestran su excelencia como actrices cómicas y es todo un placer para el espectador disfrutar de sus interpretaciones a escasos metros, sin trampa ni cartón” (ELISA DÍEZ - BUTAQUESISOMNIS)

Vero Cendoya

La performer, coreògrafa i pintora Vero Cendoya (1976) va presentar IF (L’últim desig) a principis del 2018 després de l'èxit de la seva proposta anterior, La Partida —on recreava a partir de la dansa un partit de futbol—, que va guanyar el Premi de la Crítica 2015, el premi Moritz de Fira de Tàrrega 2015 i va quedar finalista als premis Max a Millor Coreografia i Millor Espectacle de Carrer. I va ser precisament per evitar comparacions que va canviar de registre i es va estrenar com a directora de teatre en un espectacle on la dansa té un paper més contingut que el de la paraula.

Abans de tenir companyia pròpia —que va fundar el 2008—, amb la qual proposa espectacles que combinen sense complexos diverses disciplines (dansa, teatre, música en directe...), Vero Cendoya va treballar com a ballarina en algunes de les companyies més destacades del panorama català: des de Mudances, la d’Àngels Margarit, a la de Mar Gómez, passant per Bubulús o la de Sol Picó. També ha treballat en companyies com la de la nord-americana Trisha Brown.

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots