La televisió dels barris de Barcelona ha organitzat una trobada a la Casa de la Premsa aquest dijous 30 de novembre a les 18:30 h que comptarà amb representants de RTV Cardedeu, el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya i La Veïnal per compartir experiències i reivindicar el valor de les televisions impulsades de forma participativa i comunitària. Després, es projectarà Poble-sec vist des del balcó, Som el que fem i Vidas Cruzadas, peces audiovisuals sorgides a l'holó de Poble-sec de La Veïnal.
Acció conjunta per incidir en la nova Llei de l’Audiovisual de Catalunya
L’objectiu de la jornada és definir de manera conjunta entre professionals, entitats, associacions, veïnat i altres persones interessades, quin és el valor, el potencial i el rol de les televisions comunitàries a Catalunya. Així, La Veïnal, que forma part del programa Cultura Viva i que és un exemple d’èxit als barris barcelonins, vol aglutinar una acció col·lectiva per tal d’incidir en la nova Llei de l’Audiovisual de Catalunya —que ara es troba pendent d’aprovació al Parlament— la qual inclou un capítol dedicat als Serveis de comunicació audiovisual sense ànim de lucre tot esmentant la reserva d’espais públics i el foment de la comunicació comunitària per part dels poders públics.
La taula procurarà respondre a la pregunta Què ens aporta la TV comunitària? i per fer-ho comptarà amb la participació de Manel Calbet, membre de la junta de Ràdio Televisió Cardedeu i de la coordinadora de la Red de Medios Comunitarios (ReMC); Francesc Llobet, degà del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya (CPAC); i Pablo Zareceansky, coordinador de La Veïnal i soci de la cooperativa de comunicació per la transformació social Quepo. D’aquesta manera, l’acte permetrà conèixer de prop la llarga trajectòria de RTV Cardedeu i també per fer balanç de La Veïnal al barri de Poble-sec.
Exemples per donar valor al Poble-sec
De fet, les tres peces audiovisuals que es projectaran al final de la jornada són fruit de la tasca de La Veïnal i, alhora, són exemples que serveixen per donar valor a les televisions comunitàries de forma global: Poble-sec vist des del balcó és el resultat d’un procés desenvolupat per alumnes de batxillerat sobre migracions, habitatge i joves; Som el que fem aborda el malbaratament alimentari i de roba i també la cura de l’espai natural de Montjuïc a través d’entitats del barri i Vidas cruzadas és un curt de ficció que aborda la realitat que viuen desenes de persones sense llar i sense papers.